Vlada Federacije BiH: Zemljište, priključci i pomoć postradalim

Vlada Federacije BiH ove sedmice bi trebala utvrditi dva bitna zakona kojima bi se stvorile pretpostavke za pomoć i finansiranje područja ugroženih prirodnom nesrećom.Radi se o zakonu o osnivanju fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće, te zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnove područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Oba zakonska teksta su još u radnoj verziji, a do prošlog petka je ostavljena mogućnost da svaki resor uputi primjedbe i sugestije na sadašnja rješenja. Po utvrđivanju na Vladi, zakoni će najvjerovatnije po hitnoj proceduri biti upućeni u Parlament FBiH. Iz Vlade kažu da je poenta cijele priče stvaranje pravnog okvira za što skorije djelovanje u cilju obnove i pomoći stradalim, jer kad se izvrše procjene šteta, treba imati gotov pravni okvir za djelovanje.

- Suština prvog zakona je osnivanje posebnog fonda koji bi se bavio prikupljanjem i utroškom sredstava putem obnove na terenu. Zakonom se predviđa da sjedište fonda bude u Sarajevu. Imao bi upravni odbor, direktora i savjet. Ideja je da u UO, osim premijera i članova Vlade, sjede predstavnici donatora. Fond će imati svoj račun, a predviđeno je da se i određeni dio iz budžeta pretače u fond, ali i sredstava od donacija sa računa Vlade, pojašnjeno je za Oslobođenje iz Vlade FBiH.
(oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji