Evo kako da sami napravite šećernu pastu za depiliranje

Egipatska depilacija pravi je hit, naročito jer su mogućnosti za iritaciju kože nakon ovakve depilacije minimalne. Kako biste i sami sebe mogli depilirati na ovaj način, otkrivamo vam kako ćete napraviti za to potrebnu šećernu pastu.

Optimalna dužina dlačica dovoljna za efikasno uklanjanje egipatskom depilacijom je 3 do 5 milimetara, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice. Privremeni rezultati mogu se pretvoriti u trajne jer tokom vremena, česta egipatska depilacija može uzrokovati slabljenje folikula dlake i usporiti, a ponekad i potpuno zaustaviti ponovni rast.

Kako biste učinili depilaciju učinkovitijom preporučuje se prethodno tuširanje da se koža omekša, a pore dodatno otvore, što će olakšati depilaciju dlačica s čvrstim korijenom.

Šećerna pasta

Sastojci:

- 2 šoljice šećera

- 1/4 šoljice vode

- 1/4 šoljice limunovog soka (procijeđenog)

- 1 mala kašika meda (po želji)

Priprema:

U lončić na srednje jakoj vatri stavite kuhati šećer, a zatim kada se rastopi (ali ne potpuno), dok je smjesa još gusta dodajte sok limuna te vodu. Kuhajte sve zajedno na smanjenoj temperaturi štednjaka otprilike 5-10 minuta dok smjesa ne poprimi crvenkasto zlatnu boju. Lončić skinite s vatre i miješajte energično dok pjena na površini u potpunosti ne nestane , dok je toplo smjesu prebacite u staklenu posudu.

Upotreba:

Pastu ostavite da se ohladi i odvojite prstima kuglicu veličine oraha i prevrćući je među prstima oblikujte je u kuglicu. Potom je prstima razvlačite dok ne poprimi svijetlu boju.

Oblikovanu pastu rastegnite po isključivo suhoj koži u smjeru suprotnom od rasta dlačica, te je energičnim i brzim pokretom povlačite i to u smjeru rasta dlačica. Nakon što ste s određene površine uklonili dlačice nastavite s istim postupkom i istom kuglicom paste iznova.

Pasta će nakon određenog perioda postati tvrda, pa je najbolje da je držite u posudi s mlakom vodom, a u hladnjaku na par sekundi ukoliko je premekana.

Radiosarajevo.ba

Post a Comment

Noviji Stariji