Veliki broj potrošača ne pravi razliku između oznaka “Najbolje upotrebiti do” i “Upotrebljivo do”, zbog čega svake godine u đubretu završi mnogo više hrane nego što bi trebalo.
Procjenjuje se da se u Evropskoj uniji baci 89 miliona tona jestivih prehrambenih proizvoda godišnje.
“Najbolje upotrebiti do…”
- Ovom oznakom proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbijedna za korištenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno – kaže Edina Popov, predsjednica Asocijacije potrošača Srbije.
Poslije navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput tjestenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su svježi, a nije riječ o bezbijednosti nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati.
“Upotrebljivo do…”
Ove riječi označavaju datum do kojeg hrana može bezbijedno da se koristi.
- Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon datuma označenog za rok trajanja riječi ne bi trebalo konzumirati hranu – objašnjava Popov.
Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mliječni proizvodi, meso i živina.
Dodatni savjeti
Važno je pratiti uputstva za čuvanje namirnica o temperaturi, svjetlosti i vlažnosti. Na upakovanim proizvodima morao bi da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja, a kupcima se preporučuje da provjere da li je pakovanje oštećeno.
korisno.net
Objavi komentar