Ne plači, Fatima

Hazreti Fatima… oličenje mudrosti, učtivosti i prefinjenosti. Ona je najveći primjer ženi muslimanki, rijedak cvijet uzgojen u bašti islama.

Prilikom svakog povratka sa putovanja , Resulullah, s.a.v.s. , bi najprije ušao u mesdžid i klanjao namaz, a zatim bi svraćao kod njegove ćerke Fatime, grlio bi je, mirisao i tek onda bi odlazio svojim ženama… Opet, jednom prilikom , Allahov Poslanik, s.a.v.s., se vratio sa puta, klanjao je namaz i po navici svratio u Hazreti Fatiminu kuću. Kžerka je svoga mubarek oca dočekala na kapiji. Oči su joj poput izvora tekle, odmah je jecajuci počela da ga ljubi po očima i licu. Toliko je dobok bio njen plač da cak ni oblak nije zaplakao tako… Resulullah, s.a.v.s., je upita:

- Fatima, zašto plačeš?

Fatima, radijallahu anha, se strese poput ranjene golubice i reče: - Allahov Poslaniče!… Vidjela sam da ti je boja tena uvehla i da ti je odjeća ostarala. Kako da ne zaplačem… Muhammed  sallallahu alejhi ve sellem, joj reče: - Fatima, ne plači!… Allah je tvog oca zadužio jednom obavezom. Htjeli to ili ne, ova vjera ce uči i proširiti se na svako mjesto gdje ljudi žive. A moja dužnost je rad na obezbjedjenju toga… (Taberani)

Da, taj spasilac sviijeta Dzenab-i Ahmed, sallallahu alejhi ve sellem, bio je zadužen objašnjavanjem risale njegovog Gospodara. Na ovom putu doživio je veliku muku i nasilje. Nezahvalni insan zatvarao je oči naspram nura i nije mogao vidjeti najboljeg od svih bića… Čak i sada ima onih koji ga ne mogu vidjeti…
korisno.net

Post a Comment

Noviji Stariji