PRIRODNI LIJEKOVI PROTIV ANEMIJE!

Anemija je bolest krvi koja podrazumjeva smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, snižen nivo hemoglobina i mase eritrocita u krvi, zbog čega u mozak, srce, mišiće i druge dijelove tijela ne dospjeva dovoljna količina kiseonika. Anemija može biti izazvana obilnijim krvarenjem, nedostatkom folne kiseline ili vitamina B12, poremećajem u sazrijevanju eritrocita, kao i povećanom ili ubrzanom razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ipak, najčešći uzrok malokrvnosti jeste nedostatak željeza.

Anemija je često oboljenje među ženama, a naročito je izražena kod trudnica i žena sa obilnijim menstruacijama. Takođe, žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama, uglavnom ne unose dovoljne količine željeza u organizam, što vodi ka pojavi malokrvnosti.

Kao i svaka druga zdravstvena tegoba, i anemija se najbolje liječi uz nadzor ljekara, a prirodni lijekovi samo ubrzavaju proces stvaranja željeza u organizmu. Zato smo za vas izdvojili šest najboljih prirodnih lijekova uz pomoć kojih ćete lakše pobijediti ovu bolest.

PASTA OD MEDA

Pola kilograma livadskog meda, 150 g polena samljevenog u prah i 5 g matične mliječi dobro umutiti u plastičnoj posudi. Kada se masa ujednači, stavite je u teglice i držite na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati po jednu malu kašiku ujutru prije jela i uveče prije spavanja.

ČAJ OD KOPRIVE

Osam kašika sitno isjeckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procijediti i piti u toku dana.

ČAJ OD ČETIRI BILJKE

Pomiješajte iste količine listova koprive, žalfije, majčine dušice i nane. Kašičicu ove čajne mješavine prelijte sa 2,5 dl hladne vode i skuhajte. Ostavite da odstoji pet minuta. Procijedite, zasladite medom i dodajte limunov sok. Dnevno treba da popijete najmanje dvije šolje ili oko pola litra ovog čaja.


ELIKSIR ZA JAČANJE KRVI

Oljuštiti i izrendati 3 kg cvekle i 2 kg kiselih jabuka, pa dodati sok od 1/2 kg limuna i 2 kg meda. Dobro izmiješati drvenom ili plastičnom kašikom i čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru. Tri puta dnevno jesti po jednu kašiku ove smjese.
bhzoom.net

Post a Comment

Noviji Stariji