Od borca Armije BiH svi digli ruke: Porodici Azinović zakazana deložacija iz stana

Da, u Sarajevu još ima djece koja s prvim mrakom idu na spavanje. Igraju se autićima i lutkama. Pišu spomenare i čitaju knjige. Ali, troje djece Azinovića na Pofalićima sve to rade uz svjetlost svijeće i to kada je ima. U suprotnom, još dok se vidi moraju leći jer u kući poslije vlada mrkli mrak, pa ne bi vidjeli namjestiti posteljinu, što zbog mraka, što zbog toga što žive u suterenskom stanu s malim prozorima kroz koje ulična rasvjeta gotovo da i ne prolazi.


Devastirani stan

Davor Azinović je od prvog dana bio pripadnik Armije BiH. Obišao je sva ratišta, jurišao goloruk na agresore želeći stvoriti bolju i sretniju budućnost za sebe, komšije i svu djecu koja će doći. Nažalost, stvorio je bolju budućnost, ali samo odabranima.

- Od kraja rata do danas živim u vrlo lošim uslovima i bukvalno se borim za život i koru hljeba. Poslije rata sam se oženio i sa suprugom sam počeo živjeti u stanu njene rodice u Hrasnici. Međutim, stan smo morali napustiti jer je rodici bio potreban i onda su nas smjestili u devastirani stan u Pehlivanuši koji nije imao ni toalet. U takvom stanju nas je zatekao general Armije BiH Nedžad Ajnadžić, koji je došao na funkciju ministra za boračka pitanja KS-a i dao je sve od sebe da za moju tada već peteročlanu porodicu napravi nešto. Jedino on nam je pomogao. Smjestio nas je u suterenski stan zgrade koju je gradio Fond KS-a za izgradnju stanova i u koju su useljene porodice šehida i poginulih boraca, RVI i demobilisani borci. Mislio sam da je našim problemima došao kraj i da se mogu posvetiti svom i narušenom zdravlju članova porodice, ali prevario sam se, priča nam sa suzama u očima Azinović i naglašava kako je u subotu zaprimio rješenje o deložaciji jer, kako se u rješenju navodi, nije ništa poduzeo na trajnom rješavanju stambenog pitanja.


Kao trajno rješenje Azinovićima je ponuđen otkup stana uz sufinansiranje Ministarstva za boračka pitanja. Stan je procijenjen na 56.430 KM. A Azinovići nemaju novca ni za ručak dnevno. Ministar za boračka pitanja KS-a Faid Hećo sedmicama izbjegava susret sa ovim demobilisanim borcem. U kući je i dječiji smijeh zamukao.

- Uprkos tome, počeo sam prikupljati papire kako bih pokušao nešto napraviti, ali kada sam došao da predam rečeno mi je kako sam zakasnio, jer je poziv istekao. Ali, ja niti imam struju da bih pratio vijesti, niti kupujem novine, tako nisam znao ni kada je poziv objavljen ni kada je zatvoren. Tako da imam rok od 15 dana da se snađem. A, kako ću se snaći, više za sebe pitanje upućuje Davor.

Davor Azinović živi sa suprugom i troje djece. On ima dijabetes i zbog izgubljenog prava na zdravstveno osiguranje inzulin kupuje na pijaci.

Medicinsko vještačenje

- Ma i ne okrenem kutiju da provjerim rok trajanja, jer nemam novac da lijek kupujem u apoteci. Dužni smo 400 KM Elektroprivredi i već 13 mjeseci smo bez struje. Djeca više i ne pitaju zašto ne mogu gledati TV. Najteže nam je što smo i sa hranom ograničeni jer nemamo na čemu kuhati, pa ono i što bismo mogli kupiti nemamo gdje pripremiti. Komšinica koja živi iznad nas nam pomogne, skuha nekada nešto i od svojih usta odvoji da bi donijela mojoj djeci. Supruga Sandra je teško bolesna, ima karcinom kostiju, oboljelu štitnu žlijezdu i uputili su je na Komisiju za medicinsko vještačenje kako bismo dobili tuđu njegu i pomoć, ali nemamo 85 KM, koliko medicinsko vještačenje košta. Djeca dobijaju ukupno 99 dječijeg dodatka i to nam je jedino sigurno mjesečno primanje, naglašava Davor Azinović, rođeni Sarajlija, borac Armije BiH, za kojeg u ovom gradu više nema mjesta. Ispred Danijele, Bernarda i Andreja je nova školska godina. Andrej čeka na magnetnu rezonancu jer ima poremećaj hoda i motorike, a uz to boluje od astme. Potrebno im je sve, ali najpotrebniji im je krov nad glavom, njihovih nekoliko kvadrata kako bi se mogli posvetiti sebi i svojim životima. Ovako su zabavljeni borbom za egzistenciju, od koje im ne preostaje snage i volje za bilo šta drugo.

POMOĆ ZA AZINOVIĆE

Davor Azinović živi u Pofalićima, Humska 630, ulaz F. Ukoliko mu neko želi pomoći, može ga pozvati na broj telefona 062/312-028062/312-028

izvor:Oslobodjenje portal

Post a Comment

Noviji Stariji