Svečano otvorena dionica autoceste od Međugorja do GP Bijača

Autocesta od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom, što praktično znači da je Međugorje za sada jedini grad u BiH koji je povezan na međunarodnu autocestovnu mrežu
Vatrometom i presijecanjem vrpce večeras je svečano otvorena moderna autocesta, dionica koridora 5C od Međugorja do Graničnog prijelaza Bijača. Riječ je o ključnom infrastrukturnom preduslovu za puno ostvarenje privrede, a posebno turističkog potencijala južne Hercegovine.

Prometno čvorište

Ovih deset kilometara južnog dijela Koridora 5C je preko Republike Hrvatske spojeno s evropskom mrežom puteva što će imati višestruki značaj za građane Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, govoreći o značaju večeras otvorene dionice autoputa, kazao je da on misli da dionica ima malo širu poruku. Istakao je kako živi u nadi da je ova dionica početak Jadransko-jonske autoceste i da će se završiti Koridor 5C, te da će BiH postati prometno čvorište.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić kazao je u obraćanju medijima da večeras otvorena dionica, kao i svaka dionica autoputa u BiH, znači jako puno za ekonomski razvoj i brzi ekonomski prosperitet ne samo lokalne sredine nego i cijele BiH. - Za nas u ovom trenutku najvažnije je da započetim aktivnostima možemo pokazati naše ogromno opredjeljenje da u periodu koji je kako iza nas tako i ispred nas BiH u ovoj oblasti cestovne gradnje ne kaska za zemljama u regiji. Ono što je pred nama kao jedan od najvećih zadataka, pored Koridora 5C, jeste gradnja Jadransko-jonske ceste, pojasnio je Hadžić.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Ensad Karić kazao je da je ukupna vrijednost radova ovih deset kilometara iznosila 70 miliona eura. - Preduzeće Autoceste su uložili još pet miliona eura, kazao je Karić. Prema njegovim riječima, bitno je istaći da je druga dionica od Kravice do Međugorja urađena za sedam miliona maraka manje nego što je to ugovorom bilo predviđeno.

Nastavak gradnje

- Ovo je i praktično i formalno prvi put da se BiH uključuje na evropske autoceste, pojasnio je Karić. Krajem ovog mjeseca raspisuju se tender za izbor izvođača od Međugorja do Počitelja, uključujući spoj s M-17, tako da će već početkom sljedeće godine nastaviti gradnju u Hercegovini. Direktor JP Autoceste Federacije BiH dodao je kako se završava prvih 100 kilometara, a kreće se sa tim da se godišnje otvori makar 20 do 30 kilometara novih dionica.

Večeras otvorena dionica autoceste se trenutno neće naplaćivati, a bit će u funkciji sutra od šest sati ujutro. Radovi na ovoj dionici započeli su u junu 2012., a trasa se finansirala kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 62 miliona eura. Radove su izvodili češki JV OHL ŽS i bh. kompanija Niskogradnja iz Laktaša.
(izvor:oslobodjenje)
Noviji Stariji