Kako će izgledati glasački listići? Predstavljena platforma čiste liste

Udruženje građana „Zašto ne“ i Transparency International organizirali su dana u Sarajevu uličnu akciju na kojoj je predstavljena online platforma „Čiste liste“, koja će građanima omogućiti informacije o kandidatima na izborima koji su obnašali funkcije u toku ovog mandata.


Potencijalni glasači na stranici www.cisteliste.ba mogu na vrlo jednostavan način saznati kako će im izgledati glasački listići na njihovim izbornim mjestima, ko su kandidati na listama za sve nivoe vlasti za koje će glasati i kako su u prethodnom periodu djelovale i finansirale se političke stranke koje su ih kandidovale.

Osim toga, za one kandidate koji su u proteklom mandatu obnašali funkcije, mogu dobiti dodatne informacije, od biografija, preko rada u institucijama, pa do ispunjenja obećanja partije koju predstavljaju ukoliko su obnašali izvršne funkcije.

Damir Dajanović iz UG „Zašto ne“ je kazao novinarima da su „Čiste liste“ kao platforma nastale iz razloga što su htjeli građanima da približe djelovanje kandidata u proteklom mandatu budući da je dosta teško naći informacije o tome šta su kandidati radili u proteklom mandatu i te informacije do sada nisu bile skupljene na jednom mjestu.

- Mi smo uzeli kandidatske liste za ove izbore i uporedili ih sa ljudima koji su obnašali neku funkciju da li u parlamentima ili u vladama u proteklom mandatu. Došli smo do podatka da je 500 ljudi koji su bili na funkcijama u mandatu 2010-2014. - kazao je Dajanović.

Ivana Korajlić iz Transparency International BiH je kazala da se TI BiH bavio prevashodno finansiranjem političkih partija.

- Iskoristili smo dio naših istraživanja koja provodimo za svake izbore vezano za izvore finansiranja samih političkih stranaka, jer smatramo da je jako bitno biračima i tu informaciju ponuditi, ne samo koji su sve izvori finansiranja već i koliko je pojedina stranka dobijala sredstava iz budžeta - kazala je Korajlić.
(izvor:sutra)

Post a Comment

Noviji Stariji