Populacija koja u najvećem broju izlazi na izbore: Isplata penzija do 10. oktobra

Isplata septembarskih penzija, kako je već objavljeno, počinje 7. oktobra, a prema riječima Zijada Krnjića, direktora Federalnog zavoda PIO/MIO, bit će ispoštovan raniji dogovor predstavnika penzionera, Vlade FBiH i Zavoda, pa će penzije biti isplaćene najkasnije do 10. oktobra. Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, nada se da ovo neće biti samo slučaj sa predizbornom isplatom penzija već da će se tako nastaviti i ubuduće.


- Naša je obaveza da se penzije isplaćuju na vrijeme. Priliv sredstava je prilično očekivan. Prvog dana isplate bit će prebačeno 80 - 90 posto sredstava, a u ostala dva dana i ostalo. Očekujemo da će se isplata završiti sa 10. i ne očekujemo probleme. Ni ubuduće ne očekujemo probleme sa prikupljanjem sredstava, pa bi isplata trebala biti do 10. u mjesecu. Ne očekujemo ni pad prihoda, jer je četvrti kvartal u godini bolji u smislu priliva sredstava. Čak očekujemo stabilizaciju i smanjenje deficita, kaže Krnjić.

Omerefendić je siguran da će isplata septembarskih penzija biti završena do 10. oktobra.

- Sad, da li je to predizborna priča ili nije, teško je reći. Na osnovu informacija sa posljednje sjednice UO Federalnog zavoda PIO/MIO, realno je očekivati da sve isplate do kraja ove godine budu zaključno sa 10. u mjesecu. Jedini problem može se desiti u područjima gdje poštari jednom sedmično dolaze, kaže on.

I Omerefendić ukazuje na pozitivan trend u prilivu sredstava tokom avgusta i septembra.
(izvor:Oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji