Šta je to za nas Dan državnosti?

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. 



Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. 

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.


Dakle, moderna BiH je rođena u Mrkonjiću prije 67 godine. Taj je datum uzet kao rođendan i Dan državnosti BiH. BOSNA I HERCEGOVINA kao država, njen teritorij i njene granice imaju dugu historijsku tradiciju. Bosanska država nastala je krajem 12. stoljeća. Teritorij BiH se u naredna dva stoljeća širio u svim pravcima. 

Bosanski kralj Tvrtko I vladao je u drugoj polovini 14. stoljeća ne samo teritorijem današnje Bosne i Hercegovine nego i mnogim okolnim zemljama. Dan državnosti BiH koji su izglasali 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda, potvrdio je identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje povijesne državne tradicije naše domovine, te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverenitet.
Noviji Stariji