Sastojci:
Kore ( 2x po )
5 bjelanaca
5 kašika šećera
4 kašike mljevenih oraha
1 kašika prezle
Fil ( dio 1 )
10 žumanaca
10 kašika šećera
100 gr čokolade
Fil ( dio 2 )
7 dl mlijeka
100 gr gustina ( ili 2 pudinga nugat )
3 kašike šećera
250 gr mljevenog keksa
100 gr mljevenih oraha
100 gr čokolade
Fil ( dio 3 )
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
Još potrebno:
100 gr čokolade
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Ulupati bjelanca, pa dodati šećer i nastaviti mutiti dok se šećer ne otopi. Na kraju dodati mljevene orahe i prezlu. Sjediniti, pa istresti u obložen pleh prečnika 23cm i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta. Ovako pripremite i drugu koru. Ako želite veliku tortu ispecite i treću koru, a žumanca iskoristiti u fil od žumanaca.
Ulupati žumanca 5 minuta sa šećerom, da pobijeli i otopi se šećer, pa staviti na paru da se kuha 15-tak minuta. Skloniti, pa dodati čokoladu i miješati da se otopi. Potpuno ohladiti.
500 ml mlijeka staviti da provri. U 200 ml mlijeka rastvoriti puding ili gustin sa šećerom pa kad mlijeko provri, zakuhati smjesu. Miješati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, dodati čokoladu, orahe i keks i miješati da se sve sjedini. Potpuno ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati fil od žumanaca i izmiksati, pa dodati drugi ohlađen fil i sve sjediniti. Dobiće se velika količina fila.
U kalup u kojem ste pekli kore, stavite foliju pa složite tortu. Istresite pola fila, pa stavite koru, pa na koru pola mjere ulupane slatke pavlake ( 250 ml ), pa drugi dio kreme, pa koru.
Ostavite tortu 2h u zamrzivaču pa je okrenite na tacnu.
Ostatak slatke pavlake staviti da se zagrije i kad bude došlo skoro do vrenja, skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i miješati da se otopi. Vratiti u zamrzivač na sat vremena da se stegne, pa namažite tortu.
Dekorišite po vašoj želji
(Divithana)