Čokoladna torta

Sastojci:

Kore ( 2x po )

5 bjelanaca 5 kašika šećera 4 kašike mljevenih oraha 1 kašika prezle

Fil ( dio 1 )

10 žumanaca 10 kašika šećera 100 gr čokolade

Fil ( dio 2 )

7 dl mlijeka 100 gr gustina ( ili 2 pudinga nugat ) 3 kašike šećera 250 gr mljevenog keksa 100 gr mljevenih oraha 100 gr čokolade

Fil ( dio 3 )

250 gr margarina 100 gr šećera u prahu

Još potrebno:

100 gr čokolade 
500 ml slatke pavlake

Priprema:

Ulupati bjelanca, pa dodati šećer i nastaviti mutiti dok se šećer ne otopi. Na kraju dodati mljevene orahe i prezlu. Sjediniti, pa istresti u obložen pleh prečnika 23cm i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta. Ovako pripremite i drugu koru. Ako želite veliku tortu ispecite i treću koru, a žumanca iskoristiti u fil od žumanaca. Ulupati žumanca 5 minuta sa šećerom, da pobijeli i otopi se šećer, pa staviti na paru da se kuha 15-tak minuta. Skloniti, pa dodati čokoladu i miješati da se otopi. Potpuno ohladiti.

500 ml mlijeka staviti da provri. U 200 ml mlijeka rastvoriti puding ili gustin sa šećerom pa kad mlijeko provri, zakuhati smjesu. Miješati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, dodati čokoladu, orahe i keks i miješati da se sve sjedini. Potpuno ohladiti. Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati fil od žumanaca i izmiksati, pa dodati drugi ohlađen fil i sve sjediniti. Dobiće se velika količina fila.

U kalup u kojem ste pekli kore, stavite foliju pa složite tortu. Istresite pola fila, pa stavite koru, pa na koru pola mjere ulupane slatke pavlake ( 250 ml ), pa drugi dio kreme, pa koru. Ostavite tortu 2h u zamrzivaču pa je okrenite na tacnu. Ostatak slatke pavlake staviti da se zagrije i kad bude došlo skoro do vrenja, skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i miješati da se otopi. Vratiti u zamrzivač na sat vremena da se stegne, pa namažite tortu. 
Dekorišite po vašoj želji
(Divithana)
Noviji Stariji