Korijen riječi ćevap je perzijskog porijekla, a znači prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke.
Evo recepta kako da sami napravite smjesu za ćevape kao pravi ćevabdžija.
Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mljevene junetine, ½ kg jagnjetine, 4-5 čehna bijelog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.
Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuhali. Smjesu izmješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete oblikovati ćevape u smjesu umješajte sodu bikarbonu i to je to. Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.
(nepoznato)