Panj torta

Sastojci za biskvit:

6 bjelanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
100 gr mljevenih oraha

Krem:

6 žumanjaka
5 kašika šećera
250 gr putera
200 gr šećera u prahu
150 gr jake, crne čokolade
100 gr oraha ( jezgro )
3 kašike šećera

Priprema:

Uključiti rernu da se grije na 200 stepeni. Bjelanca mutiti mikserom pa im postepeno dodavati šećer i umutiti sve dobro i dodati mljevene orahe i sjediniti lagano da ne bi bjelanca spala.

Pleh veličine 35 x 30 cm premazati uljem, pa staviti papir za pečenje. Istresti umućenu smjesu za koru i razvući svuda ravnomjerno, pa staviti da se peče i smanjiti na 180 stepeni. Peći 20 minuta, zavisno do vaše rerne. Pečen biskvit odmah tako vreo staviti na vlažnu krpu i uviti zajedno sa krpom, pa ostaviti da se potpuno ohladi.

Za to vrijeme pripremati krem. Umutiti žumanca sa šećerom da pobijele pa staviti na paru da se kuha. Kuhati 10 minuta, sve dok kutljacom kad povučete po dnu se ne vidi dno. Kada je krem od žumanaca kuhan dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi, pa skloniti sa vatre da se ohladi. Uhlupati pjenasto puter i šećer u prahu pa dodati ohladjen krem i umutiti. Otopiti šećer za karamel pa preliti orahe i ostaviti da se ohladi. Ohladjeno samljeti i dodati umućenom kremu.

Odmotati biskvit pa nanijeti 2/3 krema i umotati opet. Staviti na tacnu. Odsjeći ukoso 1/3 rolata i postaviti kao granu na ostatak rolata. Premazati sa ostatkom fila i izvući linijice po kremu. Na kraju za dekoraciju možete posuti krupno sjeckanim orasima i ribanom čokoladom. Ostaviti bar 2h u frižideru.
(domacirecepti)
Noviji Stariji