POSLUŠAJTE DO SADA NEOBJAVLJEN SNIMAK:Šta je Tito govorio za Bosnu

Pošto je Bosna uvijek bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, nećete biti ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna. Pa neka bude Republika Bosna. Mi smo to riješili još na početku, kada smo počeli Narodno-oslobodilački rat!, davno je rekao Josip Broz.


Na snimku koji je nedavno zaživio na YouTube-u objavljen je govor Josipa Broza Tita u kome bivši jugoslavenski predsjednik govori o Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti u okviru ondašnje Jugoslavije.

– Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora, kad može Slovenija… Pa neka bude i Bosna, bez obzira na to što to nije jedna nacija. Bosna je po našem shvatanju prva bila oblik jedne socijalističke tvorevine koja nije nacionalna – govorio je svojevremeno Tito.

Pojasnio je i sljedeće:

– Pošto je Bosna uvijek bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, nećete biti ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna. Pa neka bude Republika Bosna. Mi smo to riješili još na početku, kada smo počeli Narodno-oslobodilački rat, a poslije smo napravili federaciju…

Poslušajte snimak koji čini dio od čak 85.000 videoklipova iz arhiva poznatog filmskog žurnala British Pathé, koji su tokom ove godine u visokoj rezoluciji objavljeni na YouTube-u!


(balkanbreakingnews.com)
Noviji Stariji