Sastojci:
Kora
8 bjelanaca
8 kašika šećera
200 gr kokosovog brašna
4 kašike ulja
Fil
8 žumanaca
8 kašika šećera
150 gr mliječne čokolade
150 gr omekšalog margarina
100 gr mljevene plazme
200 ml slatkog vrhnja za šlag (slatka pavlaka)
100 ml mlijeka
1 šlag pijena
1 šlag krema od čokolade
Priprema:
8 bjelanaca umutiti sa 8 kašika šećera u čvrstu masu. Kad je smijesa dobro umućena dodati 200 gr kokosovog brašna, 4 kašike ulja, pa sve lagano izmiješati i istresti u obloženu tepsiju srednje velicine. Koru peći na 180ºC oko 20 minuta.
8 žumanaca i 8 kašika šećera umutiti. Staviti na paru i miješati. Dodati 150 gr mliječne čokolade. Kad je sjedinjeno skinuti šerpu sa šporeta i prohladiti.
U ohlađenu kremu dodati 150 gr margarina i 100 gr mljevene plazme. Pečenu koru izvaditi i zaliti sa mlijekom. Na ohlađenu koru staviti fil.
Umutiti 200 gr slatkog vrhnja za šlag, 100 ml mlijeka i 1 šlag pjenu, pa sve zajedno sjediniti. Staviti preko smeđeg fila. Odozgo staviti umućenu šlag kremu od čokolade. Ukrasiti po želji kokosovim brašnom, rendanom čokoladom… Kolač dobro ohladiti da se fil stegne, a potom ga isjeći na kocke i poslužiti.
(tortekolaci)