Rusija će otvoriti halal hotele : Polumjeseci, zamjenjuju zvjezdice

Klasa halal hotela bit će označena polumjesecima, umjesto zvjezdicama, služit će se hrana sa halal certifikatom, a unutar hotela bit će i mjesto za molitvu.

Foto: Ilustracija

U Rusiji će biti otvoreni halal hoteli za muslimanske vjernike, koji će imati certifikat u skladu sa šerijatskim propisima, saopćilo je danas rusko Vijeće muftija, javlja Srna.

Predsjedavajući Vijeća Ravil Gainutin podržao je hotelske standarde koje je razvio Međunarodni centar za halal standardizaciju i certifikaciju, što je prvi takav standard koji regulira hotelske usluge u ruskim hotelima i turističkom sektoru.

"Novi standard promovirat će razvoj turizma u Rusiji", rekao je direktor Međunarodnog centra za halal standardizaciju Ajdar Gazizov.

Polumjeseci umjesto zvjezdica

On je dodao da, imajući na umu rastući turizam u Rusiji i porast broja gostiju iz zemalja jugoistočne Azije, Kine i muslimanskih zemalja, klasa hotela bit će označena polumjesecima, a ne standardnim simbolima - zvjezdicama.

"Svi halal hoteli treba da poštuju muslimansku catering tradiciju, posebno tokom ramazana, a u hotelskim sobama bit će posebna odjeljenja za molitvu", rekao je Gazizov, prenosi TASS.

Unutar hotela bit ća džamija, kao i odvojeni fitness centri i saloni za žene i muškarce.

 Izvor: Al Jazeera
Noviji Stariji