Sarma

Sastojci:

kiseli kupus
500 grama faširanog mesa- junetine
šest supenih kašika riže
jedna glavica crvenog luka
jedna mrkva
malo peršunovog lista
malo bibera
malo crvene paprike
1 kašika paradajz sosa
začin od sušenog povrća
tri kašike vode


Umak

2 kašike masla
2 kašike brašna
1 mala kašikica crvene paprike
5 kašika paradajz sosa
voda
začin od sušenog povrća

Priprema:

Kupus očistiti i listove pripremiti za sarmu. U faširano meso staviti rižu, sitno izrendanu mrkvu, krupnije izrendan luk, malo peršunovog lista, bibera, paradajz sos, crvenu papriku, začin od sušenog povrća i malo vode. Zaviti sarmu i redati je u šerpu u koju ste predhodno stavili isjeckanog kupusa, kad završite između sarmi staviti suhog mesa. Sarmu prekrijete listovima kupusa i stavite da kuha. Sarma se mora malo duže kuhati na nekoj laganijoj tempereturi, samo da krčka.

Istopiti maslo, u to dodati brašno i kratko propržiti, a zatim dodati paradajz sos i vodu. Kad prokuha preliti preko sarme. Umak probati i ako ima potrebe dodati začin od sušenog povrća. Kad je sarma gotovo kuhana prelijete je sa pripremljenim umakom i ostavite još neko vrijeme da se kuha.
(izmojekuhinje)
Noviji Stariji