ZAŠTO JE MOM DJETETU POTREBNA AUTOSJEDALICA?

ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

GLAVNE TAČKE ZAKONA

“U putničkom automobilu na sjedištu suvozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina”.

Izuzetno od prošlog člana, u putničkom automobilu vozač može prevoziti dijete mlađe od dvije godine na prednjem sjedištu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je suvozački zraćni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od smjera kretanja vozila, a koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u sigurnosnoj sjedalici mora biti vezano.

U putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od pet godina samo kada je dijete ispravno vezano u sigurnosnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena pomoču sigurnosnog pojasa na tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

U putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete starije od pet a mlađe od 12 godina i niže od 150 centimetara samo kada dijete sjedi na posebnom podmetaču koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa i kada je ispravno vezano sigurnosnim pojasom, ili je ispravno vezano u sigurnosnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena pomoču sigurnosnog pojasa na tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Sigurnosna sjedalica mora biti označena u skladu s važećim standardima Regulacije 44 Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih naroda ili Direktive 75/541/Evropske komisije.

Vozač je dužan da se, prije nego što počne upravljati vozilom, pobrine za adekvatnu sigurnosnu zaštitu djece mlađe od 14 godina, u skladu sa gornjimi člani.

Kazna za kršenje ovih odredbi = 40KM.
(recaro-bih.ba)
Noviji Stariji