Američka ambasadorica Maureen Cormack u Potočarima odala počast žrtvama genocida

Američka ambasadorica u BiH Morin Elizabet Kormak posjetila je danas Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine. 

Nakon polaganja cvijeća i odavanje počasti žrtvama genocida, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Mersed Smajlović je ukratko upoznao ambasadoricu Kormak o broju žrtava genocida i broju ukopanih žrtava kao i doprinosu za izgradnju i funkcionisanje Memorijala koji je dala američka ambasada u BiH odnosno SAD.

Nakon obilaska mezarja ambasadorica Kormak je izjavila: “U svojim prvim sedmicama u Bosni i Hercegovini smatrala sam da je izuzetno važno da dođem u Srebrenicu kako bih odala počast žrtvama genocida u Srebrenici koje su ukopane ovdje u mezarju. Željela sam doći ovdje odati počast žrtvama strašnog genocida i svim nevinim žrtvama rata. 

SAD će uvijek biti uz narod BiH i tu smo da pomognemo ovoj izuzetno lijepoj zemlji da prevaziđe sve problem. Pošto se ove godine obilježava 20. godišnjica genocida nadam se da će svi narodi u BiH pokazati više tolerancije jedni prema drugima.”

U nastavku posjete amabasadorica je posjetila Dokumentacioni centar Sense/Multimedijalnu sobu a zatim je u Biblioteci Memorijalnog centra održala sastanak sa predstavnicama srebreničkih i podrinjskih udruženja žrtava.

(potocarimc.org)
Noviji Stariji