Zavidovići: Realizovan projekat *Let’s do it*

Danas je u Zavidovićima uspješno realizovan projekat “Let’s do it” – Očistimo Planetu za jedan na dan.

O projektu za Zdici.info govorio je koordinator projekta “Let’s do it” – Zavidovići, Milan Šćekić:

“U.G.“Sadnice Mira – Peace Trees“ Zavidovići uključilo se u akciju „Očistimo zemlju za jedan dan – Čisto je lijepo“, koja je održana 15. septembra 2011. godine u šest gradova Bosna i Hercegovine. Kampanja je dio projekta FIRMA/ USAID i SIDA, koju provodi Agencija „BORAM“ iz Sarajeva uz podršku „EKO tima“ iz Sarajeva, a koja ima za cilj da podigne svijest javnosti o značaju očuvanja životne sredine i pravilnog odlaganja otpada, te da se uspostavi trajna manifestacija pod nazivom „Očistimo zemlju za jedan dan“ i da se ova aktivnost uvrsti u redovan eko kalendar BiH.

Svih ovih godina naš lokalni „Let’s do it tim Zavidovići“ dio je međunarodnih i bosanskohercegovačkih organizovanih društveno korisnih volonterskih akcija sakupljanja otpada i sadnje sadnice.

Takvim pristupom dokazali smo svoju veliku ljubav prema prirodi i svojoj lokalnoj zajednici. Projekat Let’s do it u BiH-i počeo je (zvanično) 2012. godine i dio je svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 112 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 11.000.000 volontera. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ je najveća ekološka akcija u našoj zemlji uz učešće 114 295 volontera i uključenost 113 opština na čijoj teritoriji je do sada očišćeno oko 11 500 tona otpada.

Ovogodišnja akcija planirana je da se radi u grupama na dvije lokacije u urbanom dijelu grada (desna i lijeva obala rijeke Bosne, uključujući Eko park „Đurića gaj“) i četiri lokacije u ruralnom dijelu grada (Ridžali, MZ-a Gostović, MZ-a Vozuća i Kovači). Ovogodišnje koodiniranje akcije preuzela je lokalna „Koalicija za izgradnju kulture mira Zavidovići“ uz podršku Regionalnog ureda OSCE-a sa sjedištem u Travniku. Koaliciju čine lokalna udruženja građana, koja će provesti ovogodišnju akaciju uz učešće učenika osnovnih i srednjih škola opštine Zavidovići. Učešće u akciji će uzeti 15 stalnih iskusnih volontera i oko 100 povremenih volontera.

Ciljevi akcije su ambiciozni i ostvarivi: skupiti što više volontera i građana/ki koji će učestvovati u akciji; ukloniti iz prirodnog okruženja što više otpada, te uređenje zavidovićkih izletišta poslije prvomajskih praznika uz podizanje svijesti i edukaciju javnosti o značaju zaštite životne sredine/okoliša”. (zdici.info)
Noviji Stariji