Baklava sa makom

Sastojci:
3 jaja
400 ml jogurta
3 kašike šećera
150 ml ulja
100 ml vode


Sirup:
500 ml vode
400 gr šećera

Još:
450 gr mljevenog maka
500 gr kora za pitu

Priprema:
Najprije ćemo pripremati sirup koji treba da se ohladi. Pomiješat ćemo vodu i šećer i staviti na vatru. Kad provri kuhati 5 minuta i skloniti da se kroz ohladi. Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom. Uključiti rernu da se zagrijeva na 200 stepeni. Dno tepsije namazati uljem i stavljati jednu koru i mazati filom, tako uraditi sa 4 kore. Posuti sa 1/3 maka. Postupak ponoviti, sa po 4 kore izmedju kojih je namazan fil. Na kraju staviti kore, 2 , 3 koje su preostale, premazati filom, izbuštiti nožem i staviti da se peče dok ne porumeni, otprilike izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne. Vrelu baklavu preliti sa skroz ohladjenim sirupom i lagano pritisnuti kašikom ili spatulom odgore da baklava kako dole tako i gore upije sirup. Ostaviti baklavu da se ohladi i ohladjenu poslužiti. (domacirecepti.net)
Noviji Stariji