Zavidovići: Manifestacija Junski dani otpora – Kota 715

I ove godine na području općine Zavidovići u mjesnoj zajednici “Pašin Konak” bit će održana tradicionalna manifestacija “Junski dani otpora – Kota 715”.

Manifestacija će biti održana sutra sa početkom u 18 sati.

Protokol manifestacije:
– 18 : 00 – 19 : 00 okupljanje gostiju,
– 19 : 00 – 20 : 30 svečani program:
polaganje cvijeća;
čas historije;
prigodan program;
obraćanje domaćina i zvanica;
– 20 : 43 zajednički iftar i akšam namaz, zatim druženje gostiju manifestacije.

Historija se pisala na Koti 715
Vrelih junskih dana ratne 1994. godine na području Podsijelova u općini Zavidovići, vrijeme je kad su ispisivane nove stranice historije Bosne i Hercegovine.

Bilo je, kako kažu sudionici, biti ili ne biti, ne samo za zavidovićki kraj, pa ni zenički…nego za opstanak BiH. „Slavna kota 715 na Podsijelovu bila je ono što je figura kralja na šahovskoj tabli“, reče Enver Mustafić, aktivni sudionik junskih borbi prije sedamnaest godina.

Borba za BiH još nije završena
Zbog značaja ove tačke u odbrani jedine nam domovine, svake godine na koti 715 organizira se prigodan program prisjećanja na ratne dane kada je agresor bio na tridesetak metara od rovova Armije BiH, kada su ginuli zlatni sinovi Bosne za slobodu i bolje sutra, kada su volja za opstankom i patriotizam prkosili granatama i tenkovima agresora. Iz godine u godinu, oda se počast onim najčasnijim koji život dadoše za domovinu, podsjeti se na uspjehe i gubitke, nade i strahove, prisjeti se ideala u ime kojih se borilo uz neizostavnu dozu razočarenja onim što Bosna postade.

„Nije floskula da se ovdje branila BiH. Kada danas mislim o tome i o ovoj našoj BiH shvatim da se mi nismo borili za ovakvu BiH, ali ipak smo je dobili i moramo se nastaviti boriti za nju da liči na mene, na nas, da liči na one koji padoše ovdje… Boreći se za iste one vrijednosti očuvat ćemo BiH. Ako nam je drugi budu krojili, onda smo se uzalud borili“, riječi su Jasmina Šarića, pukovnika 328 brigade.

Organizacioni odbor manifestacije pozive sve borce i građane Zavidovića da svojim prisustvom pridaju značaj ovoj tradicionalnoj manifestaciji. (zdici.info)
Noviji Stariji