Kisela tarhana čorba

Potrebno:
• 1 l vode
• 1 glavica crnog luka
• 1 manja mrkva
• 1 lovorov list
• 2 kašike brašna
• dvije do tri kašike ulja
• pola čaše kisele tarhane
ili dva fildžana ili količina po želji
• žumance
• 4 kašike pavlake
• 1 kašičica vegete
• so, kašičica carrya,
• kašičica kurkume

Priprema:
U šerpu staviti ulje, dodati izrezani nasitno luk. Dinstati nekoliko minuta, pa dodati brašno, miješati dok se ne sjedini. Dodati nasitno nasjeckanu mrkvu i još malo dinstati.

Dodati začine. Nasuti vodu, pojačati vatru da provri pa smanjiti neka se kuha oko pola sata.

Kad je mrkva skoro kuhana, dodati tarhanu, promiješati i pustiti dok se i ona ne skuha, a to bi bilo za 20 - 30 minuta. Na kraju kad je sve lijepo skuhano, dodati još umućenu pavlaku sa žumancetom.

Promiješati supu i pustiti da vri još 3 - 4 minute. Servirati se može s dodatkom suhe nane ili limuna. 

Noviji Stariji