Jesenjski sajam domaćih proizvoda: “Ne damo svoje običaje zaboravu”

Preko stotinu prisutnih građana općine Zavidovići ali i drugih ljubitelja domaćih proizvoda prisustovali su danas otvaranju Sajma domaćih proizvoda udruženja žena općine Zavidovići.

Četiri udruženje žena “Zejneb”, “Kovači”, “Krivaja-Iskra”, “Majska ruža”, sve iz Zavidovića, bile su organizator današnjeg sajma domaćih proizvoda koji je svečano otvoren na novoj gradskoj tržnici u Zavidovićima.

Program je otpočeo intoniranjem himne, a prisutni su zainteresirano posmatrali domaće prozivode izlagača kako iz Zavidovića, tako i iz drugih gradova BiH. Razne vrste meda, ljekovitog bilja, prirodnih sokova i još mnogo toga drugog drugog bilo je izloženo na policama izlagača.


Suad Omerašević, načelnik općine Zavidovići, istakao je kako je aktivizam žena od velikog značaja za društvo te svečano proglasio otvorenje današnjeg sajma.

– Ova udruženja žena i njihov prepoznati aktivizam su razlog da i prije završetka radova na gradskoj tržnici omogućimo da održe ovaj jesenji sajam. Ovo je promocija njihovih proizvoda, ali je ovo više promocija aktivizma žena. Vidimo da u Zavidovićima u posljednjim godinama imamo niz aktivnih udruženja žena što je svakako za pohvaliti – istakao je Omerašević.

Prisutnima se obratila i Rabija Keserović, predsjednica udruženja žena “Krivaja-Iskra” kao jedna od organizatora današnjeg sajma.

– Mlade smo ali jako aktivno udruženje, registrovane prije dvije godine. Pridobile smo veliki broj počasnih članova iz naše zemlje ali i iz inostranstva. Uglavnom, to su članice od 20 do 65 godina starosti. Za kratko vrijeme osvojile smo srca, stekle povjerenje velikog broja sponzora koji nam zaista mnogo pomažu. Živimo u ruralnom području i bavimo se poljoprivrednom i plasteničkom proizvodnjom. Imamo više od hiljadu kvadrata prekriveno plastenicima, prerađujemo voće i povrće, pravimo džemove, salate, sokove, tradicionalna jela i ne damo svoje običaje zaboravu. Prošle smo mnogo kurseva, obuka, a aktivne smo u svim oblicima akcija. Hvala vam svima što se dolaskom uveličali ovu manifestaciju – istakla je Rabija Keserović.

Na gradsku tržnici Zavidovići stalno pristižu zainteresovani građani kako bi degustirali, a ujedno i kupili proizvode koje izlagači iz raznih gradova BiH danas nude. (J. Herić/Faktor.ba)
Noviji Stariji