Džindić: Vlada će razmotriti mogućnost isplate jednokratne pomoći radnicima “Hidrogradnje”

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je razgovarao s predstavnicima radnika i Sindikata "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo o mogućnosti da Vlada FBiH osigura sredstva za isplatu jednokratne pomoći radnicima te kompanije koji već dvije godine nisu primili platu.

Kazao je da će Vlada razmotriti mogućnost da, u okviru finansijskih i zakonskih okvira, odgovori na taj apel “Hidrogradnjinih” radnika.

Džindić je dataljnije upoznao radnike o odluci Vlade FBiH s 32. sjednice da stavi van snage Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora “Hidrogradnje” d.d. Sarajevo za potpisivanje Generalnog sporazuma o zaključenju ugovora o sudskoj nagodbi s “Hidrogradnjom” a.d. Pale i Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske a.d. Banja Luka, javlja Fena.

Kako je obrazloženo, “Hidrogradnja” d.d. Sarajevo jedini je titular potraživanja za izvedene a nenaplaćene radove u Iraku od 1981. do 1989.

Tokom današnjeg razgovora predstavnici radnika su iznijeli brojne primjedbe na rad menadžmenta i Nadzornog odbora “Hidrogradnje”, o čemu će ministar Džindić već sutra razgovarati s članovima Nadzornog odbora i v.d. direktorom te kompanije.

Navedeno je da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije želi da se što aktivnije uključi u rješavanje problema “Hidrogradnje”, a ministar Džindić će, zajedno s Uredom premijera FBiH, razmotriti daljnje korake koji bi vodili ka sređivanju stanja u “Hidrogradnji”.

Inače, od sadašnjih oko 600 zaposlenih u “Hidrogradnji” u 2016. će njih oko 120 otići u penziju.

Zaključeno je da će današnji razgovori biti nastavljeni u petak, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
(Faktor.ba/Foto: Fena)
Noviji Stariji