Petnaest blagodati moćnog jabukovog sirćeta


Jabučni ocat je bogat vitaminima A, B, C i P, mineralima florom, fosforom, kalcijem, magnezijem, natrijem i željezom te sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime.
Jabuka kao glavni sastojak ima vrlo visoka nutritivna svojstva, sadrži brojne vitamine i minerale među kojima je možda najvrredniji pektin - prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sistemu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti.

No osim kao dodatak salati jabukovo sirće može se koristiti puno šire. Razrijeđen s vodom ili pak nanesen direktno na kožu, ocat je namirnica koja doista zlata vrijedi.

Blagodeti octa:

- suzbija gripu

- pomaže pri rješavanju bubrežnog kamenca

- regulira pH vrijednost u organizmu

- pomaže kod mučnina

- pomaže kod alergija

- snižava nivo glukoze u krvi i djelotvoran je kod dijabetesa

- ublažava migrenu i upale mišića

- djeluje protuupalno te pomaže kod artritisa

- pomaže kod infekcije dišnih putova te kod upale sinusa

- snižava krvni pritisak

- snižava nivo holesterola i pomaže pri mršavljenju

- vrlo je efikasan u borbi protiv peruti i iritacija tjemena

- rješava probleme s gljivica na noktima

- umiruje kožu oštećenu ubodom insekta

- isušuje virusne bradavice

haber.ba
Noviji Stariji