Spriječeni pokušaji krijumčarenja robe vrijedne 30.000 KM u BiH


Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u regionalnom centru Tuzla spriječili su pokušaj krijumčarenja razne robe u Bosnu i Hercegovinu.

Roba, u ukupnoj vrijednosti 30.000 KM, oduzeta je na graničnom prelazu Pavlovića most, na putnoj komunikaciji Rača – Bijeljina i u Zvorniku, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Na osnovu obavještanih podataka ovlašteni službenici UIO izvršili su provjeru poslovanja jedne zanatsko trgovinske prodavnice telefona u Zvorniku, a tom je prilikom pronađena roba bez porijekla i dokumentacije da je ista na zakonit način uvezena u BiH.

Privremeno je oduzeto 41 mobitel, osam punjača i 30 futrola za mobitele ukupne tržišne vrijednosti 15.000 KM.

Također, u nastavku kontrole vozila na određenim putnim pravcima u blizini graničnog prelaza Rača u autobosu "mecedes" pronađeno je sakriveno 44 komada raznih parfema ukupne vrijednosti 5.000 KM.

Carinski službenici na graničnom prelazu Pavlovića most detaljnim pregledom vozila i lica koja su ulazila u Bosnu i Hercegovinu otkrili su u nekoliko navrata pokušaj krijumčarenja razne robe u BiH.

Oduzeto je 12.000 komada etiketa za robnu marku "Simpson”, razni tekstil, dijeleovi za poljoprivrednu mehanizaciju, veterinarski lijekovi, prezervativi "Durex”, dječija obuća, "Led trake”, u ukupnoj vrijednosti od 5.000 KM.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, protiv pomenutih pravnih, odgovornih i fizičkih osoba bit će pokrenuti prekršani postupci pred nadležnim sudovima.

haber.ba
Noviji Stariji