Zreli orasi su dragocjeni za zdravlje srca, jer samo šaka oraha dnevno smanjuje rizik od koronarnih bolesti za 11%. Zahvaljujući polinezasićenim i omega-3 masnim kiselinama koje sadrže, orasi regulišu odnos dobrog i lošeg holesterola pa na taj način sprečavaju stvaranje tromba u krvnim sudovima.
Sastojci
Kora
14 bjelanaca
22 kašike šećera
14 kašika mljevenog plazma keksa (150 g)
14 kašika mljevenih oraha (150 g)
Fil
500 ml mlijeka
4 kašike brašna
14 žumanaca
1 margarin
300 g šećera
200 g mljevenog plama keksa
100 g čokolade
100 g rendane čokolade
200 g sjeckanih oraha
Priprema
Kora:
Umutiti pjenasto bjelanca, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati keks, orahe, promješati i podijeliti na dva dijela. Ispeći dvije kore u zagrijanoj rerni na 200*C, oko 20 minuta.
Fil:
Razmutiti brašno sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijati, dodati brašno i kuhati dok se krem ne zgusne. Umutiti pjenasto žumanca i šećer na pari. Staviti u topao krem 100 g čokolade i mješati dok se ne rastopi. Pjenasto umutiti margarin, sjediniti sa obje smjese, dodati keks, orahe i rendanu čokoladu. Filovati kore i premazati cijelu tortu. Dekorisati tortu šlagom i rendanom čokoladom ili fondanom.
kuhinjica.rs
Objavi komentar