Iz Rijaseta navode da nije u pitanju njihov, nego stav pojedinca RASTODEROV ADVOKAT PRIJETI TUŽBOM, IMAMI TVRDE DA IMAJU PRAVO PRIČATI O SLUČAJU

Semir Rastoder je 1. aprila automobilom udario 27-godišnju Havu Šljivić-Dovadžija koja je usljed zadobijenih povreda preminula na licu mjesta. Rastoder je završio u bolnici, a kod kuće je bio prije Havine dženaze. Na dan Havine pogibije na mjestu nesreće su održani protesti, a dan nakon protesta oglasio se Kadrija Kolić, advokat Semira Rastodera. Prijeti tužbom.

Naime, advokat Kolić tvrdi da su određeni imami u KS, među kojima je posebno istakao imama Envera Hošića iz Sokolović Kolonije, pozivali na linč Semira Rastodera, navodeći u hutbi da je Rastoder prilikom nesreće bio u alkoholiziranom stanju, da je vozio više od 100 km/h, te da je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Ukoliko se njegovo saopštenje ne pročita u petak u svim džamijama, Kolić je najavio tužbu protiv svih imama u KS.

“Islamska zajednica smatra da građani imaju pravo, u skladu sa zakonom, iskazati nezadovoljstvo i protest zbog svoje nesigurnosti i posljedica neprilagođene vožnje nekih učesnika u saobraćaju. Međutim, Islamska zajednica ni na koji način ne utječe niti će utjecati na rad policijskih i pravosudnih organa da, shodno zakonu, vrše svoju funkciju i očekuje da se čim prije rasvijetle sve okolnosti saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom i zadovolji pravda. Islamska zajednica očekuje da se njeni službenici čuvaju preuranjenih izjava, prije utvrđivanja svih činjenica od strane istražnih organa, makar one bile i u kontekstu suosjećanja sa žrtvom i njenom porodicom”, stoji u saopštenju koje smo dobili od Rijeseta IZBiH.

Glasnogovornik Rijaseta ističe da nije u pitanju stav Islamske zajednice, nego stav pojedinaca.

"Iz Rijeseta nije bilo nikakve inicijative bilo za hutbu ili bilo kakav apel. Ovo je bilo na nivou medžlisa i mi još uvijek skupljamo informacije vezano za to. Znamo kakve su okolnosti, ali nemamo kompletnu informaciju. Mi nismo bili organizatori. Vi znate da je IZ decentralizirana organizacija, postoje medžlisi i muftijstva i svako od njih ima svoje nadležnosti i vrši svoje poslove. Dakle, ne mora značiti da Rijaset mora biti upoznat sa svim aktivnostima u nekom medžlisu, niti se mora tražiti odobrenje. Imam je odgovoran za ono što govori. Imam je slobodna osoba i u skladu sa svojom savješću i vjerskim principima on iznosi stavove, koji trebaju da odražavaju i stav vjere. Dakle, svaki imam u skladu sa svojim znanjem, stručnošću i savješću drži hutbu, nisu to diktirane hutbe, svaki imam pojedinčano priprema hutbu", kaže Ekrem Tucaković, glasnogovornik Rijaseta IZBiH.

Isto tvrde iz Udruženja Ilmije, koje okuplja bosanskohercegovačke imame.

"Svaki imam na hutbi govori ono što on ocijeni da treba govoriti. Nismo poslušali hutbu ef. Envera Hošića kojeg advokat Kolić spominje direktno. Međutim, možemo kazati da se radi o jednom od najboljih imama u Sarajevu, i da on, kao i ostali imami, imaju apsolutno pravo govoriti o temama koje se dešavaju u njihovom okruženju”, navode iz Udruženja.

Podsjećamo, Kolić u saopštenju koje je objavljeno na internetu, između ostalog, navodi da porodica Rastoder osjeća bol, te da je ponudila pomoć porodici Dovadžija iz saosjećanja, a ne zbog krivice. Iako je 25-godišnji Rastoder od ranije poznat sarajevskoj policiji, Kolić tvrdi da nije kriminalac, da nije bio pijan, da nije prošao kroz crveno svjetlo i da nije vozio brzinom većom od 100 km/h. On tvrdi da je Hava Šljivić-Dovaždija prelazila ulicu na nedozvoljenom mjestu, dok je na semaforu bilo crveno svjetlo.

No, advokat Kolić danas nije bio raspoložen za razgovor. Kazao nam je da mu je postalo degutantno komentarisati slučaj njegovog branjenika.

Ukoliko je pak zaboravio, podsjećamo da je njegov branjenik u aprilu 2012. godine učestvovao u sačekuši ispred sarajevske dvorane Zetra, u kojoj je ranjen kikbokser Alija Tucak. U Tucaka je tada pucao Adi Karić s kojim su, osim Rastodera, bili i Benjamin Delalić, Amar Trbović i Muamer Kulosman.
Noviji Stariji