Ruski avioni nekoliko puta upadali u zračni prostor Ukrajine

Glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren izjavio je da su ruske letjelice u posljednja 24 sata u nekoliko navrata ulijetale u ukrajinski zračni prostor.

“Mogu potvrditi da su u nekoliko slučajeva u posljednja 24 sata ruske letjelice ulazile u zračni prostor Ukrajine”, kazao je Warren u petak Reutersu, ne navodeći detalje.

Ta agencija prenosi i da je Warren pozvao Moskvu da poduzme “trenutne korake na deeskalaciji situacije”.

I još neke svjetske agencije izvijestile su o upadima u ukrajinski zračni prostor, navodeći kao moguće razloge rusko testiranje ukrajinskih radara ili demonstraciju sile.

Vijest je uslijedila dan nakon što je Pentagon oštro osudio najave Rusije o vojnim vježbama u blizini ukrajinske granice.

Rusija je prije toga pozvala vlasti u Kijevu da prekinu “svako vojno djelovanje” na istoku Ukrajine, dok ukrajinska vojska opkoljava proruske separatiste u Slavjansku, na istoku, ali ih ne napada.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je pak u telefonskom razgovoru s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom kako svako nasilje u Ukrajini mora prestati, a prije svega “upotreba ukrajinske vojske i naoružanih radikalnih nacionalista u jugoističnoj Ukrajini”.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Evropska unija u ponedjeljak očekuju nametanje novih sankcija pojedinim Rusima kao rezultat navodnih napora Moskve da destabilizira istočni dio Ukrajine, objavio je Reuters pozivajući se na dobro obaviješten izvor.

Reutersov izvor kazao je da EU planira sankcionirati 15 ranije neidentificiranih pojedinaca, te da se usredotočila na one koje smatra odgovornima za nemire u Ukrajini.

Sjedinjene Države bi, dodao je, trebale sankcionirati “pojedince i entitete” sa svog popisa koji, kako se očekuje, uključuje i osobe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U konačnici američki i evropski popisi će se preklapati, ali neće biti identični.

Izvor je kazao da je jedino što bi EU i SAD moglo odvratiti od novih sankcija nagli preokret u postupcima proruskih separatističkih pokreta u istočnoj Ukrajini.

Fokus

Post a Comment

Noviji Stariji