IDEJE ZA RAMAZANSKI MENI 2014

Pohovani Karfiol

1glavica karfiola
2 jaja
malo soli i brasna
voda i ulje
Vodu posolit i stavit na pec da prokljuca.
Cvjetove karfiola razdvojit da od prilike budu iste velicine.
Stavit u kljucalu vodu i kuhat neki 10 minuta (pazite da se neprekuha karfiol)
Kad je karfiol gotov ocjedit vodu.
Brasno malo posolit.
Jaja izmutit i njih malo posolit.
Ulje stavit na pec da se zagrije.
Prohladjen karfiol uvaljat u brasno pa u jaja i stavljat na vrelo ulje da se przi.
Gotov karfiol izvadit na papirnu maramicu da se ocjedi visak masnoce.


Krompir,piletina I paprika

500 gr. piletine bez kosti
1 crvena paprika
1 zelena paprika
so,biber I vegeta
malo ulja
5-6 krompira
250 ml. vrhnja za kuhanje
1 jaje
Piletinu sitno isjecite I proprzite sa zacinima.
Piletini dodajte paprika sjecene na kockice I prodinstajte.
Krompir ogulite I isjecite kao za pomfrit.
Krompiru dodajte malo zacina I rasporedite ga na nauljenu tepsiju.
Preko krompira istresite meso I papriku.
Izmutite vrhnje za kuhanje I jaje pa prelite preko mesa I paprika.
Pecite na 400-200C oko 35-40 minuta ili dok jelo nepocne dobivat boju.


Mantije u lisnatom

Evo originalni recept:
"Mantije u lisnatom tijestu: sto se tice lisnatog tijesta jedno pakovanje lisnatog od 500gr
i 500gr fasiranog mesa u meso staviti malo soli bibera kasiku ulja i 2-3glavice sitno sjeckanog luka lisnato tijesto u pakovanju dodju dvije polovice da ih tako nazovemo  pobrasnite povrsinu gdje razvlacite tijesto znaci prvo razvucete jednu plocu od prilike da pravugaoni oblik bude 20_x_20 isjecite na kocke u svaku kockicu malo mesa savijete dijagonalno krajeve da se dobije kao mali jastucici, ispadne negdje od 40-45 mantija od jedne plocice tijesta postupak ponovite i sa drugim djelom tijesta redate u tepsiju ili pleh ispadne  90 komada mantija ili puna tepsija precnika 30cm" DA DODAM PECI NA 150 stepeni 20minuta, lagano da se peku da se meso lijepo ispece a one ce lagano da porumene, i preliti jogurtom i servirati uz jogurt..po zelji moze se staviti i bijeli luk


Brokule sa teletinom 

U šerpu staviti crveni,bijeli luk,mrkvu i teletinu da se dinsta, kada luk omeksa dodam brokule, pred kraj kuhanja posoliti,dodati vegetu i paradajz pire.

Post a Comment

Noviji Stariji