Ponuda ministra prosvjete Republike Srpske: Izučavanje jezika bošnjačkog naroda

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete RS-a, smatra da su se stekli uslovi da se učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju OŠ "Sveti Sava" u Vrbanjcima, opština Kotor-Varoš, u ponedjeljak, nakon prošlogodišnjeg bojkota, vrate u školske klupe.

Mutabdžija: Očekujem pravilnu odluku roditelja
Želim da kažem da sam se u četvrtak sastao s roditeljima iz Vrbanjaca u kabinetu potpredsjednika NSRS-a Ramiza Salkića, te da sam jutros u Kotor-Varošu, u centralnoj školi prisustvovao sjednici Nastavničkog vijeća u smislu pripreme školske godine. Želim da kažem da očekujem da će roditelji iz Vrbanjaca donijeti pravilnu odluku, da će se rukovoditi interesima svoje djece i porodice, a ne interesima nekih centara moći koji su izvan obrazovnog sistema RS-a. Ne želim da prekidamo komunikaciju, ali želimo konsenzus svih kada je u pitanju polazak djece u školu, kazao je jučer Mutabdžija.

Samo konsenzus

Istakao je i da ima "najavu da će se roditelji oduprijeti pritiscima koji se na njih vrše u pojedinim lokalnim zajednicama i da će djecu poslati u školu u ponedjeljak i u Vrbanjce i u Konjević-Polje". Ustvrdio je i da su roditelji ranije razgovarali s direktoricom škole Slađanom Šubarom i njoj potvrdili da će djeca nastaviti redovno školovanje u Vrbanjcima, bez obzira na to kako se bude riješilo pitanje jezika, jer žele da djeca nastave školovanje. Ministar je kazao i da je roditeljima ponuđeno najviše što se može, odnosno "da će djeci u OŠ "Sveti Sava" umjesto nacionalne grupe predmeta biti omogućeno da izučavaju nastavni predmet koji će se zvati jezik bošnjačkog naroda, dok će paralelno djeca u drugoj učionici izučavati predmet koji će se zvati srpski jezik. Ministar je pojasnio da bi za bošnjačke učenike nastavu trebalo da izvodi profesorica te škole bošnjačke nacionalnosti, a da će se koristiti udžbenici iz FBiH po izboru samih roditelja, od šestog do devetog razreda. Zahtjev roditelja o nastavi bosanskog jezika za sve učenike od drugog do devetog razreda je za ministra Mutabdžiju, kako je kazao, neprihvatljiv ultimatum.

- Ne možemo mi prekršiti Zakon o obrazovanju RS-a i dopustiti da se nastava izvodi tamo gdje to zakon ne predviđa. Nema te nastave za učenike od prvog do petog razreda, ali mi želimo da kažemo da uvažavamo specifičnosti i posebnosti svakoga, a ovdje je bitka u tome da se djeca socijaliziraju i vrate u nastavni sistem. To će biti vrlo bolno i vezano s nizom tehničkih problema. Ovo je svojevrstan test i za predstavnike Srba i Bošnjaka i u Vrbanjcima i Konjević-Polju, koji će pokazati da li se ovakav problem može rješavati konsenzusom i na dobrobit svih ili se nešto pokušava postići ultimatumom na način kakav neće biti ostvaren, zaključio je Mutabdžija.

Na drugoj strani, predstavnici roditelja iz Vrbanjaca javno odbacuju svaku mogućnost da njihova djeca nastave školovanje ukoliko se svim učenicima od drugog do devetog razreda ne omogući da pohađaju nastavu iz bosanskog jezika. Hava Varoš, majka dvoje učenika, uz to je ustvrdila da roditelji nisu imali priliku ni sa kim od predstavnika škole ili resornog ministarstva razgovarati.

Ne vjerujemo nikome

- Očekivali smo da nas pozovu na razgovor kako bismo, evo samo tri dana pred početak školske godine, pokušali postići dogovor da i naša djeca 1. septembra krenu na nastavu. Ali, niti nas je iko zvao, niti je u Kotor-Varoš došao ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija, iako je to najavio početkom ove sedmice, kazala je Varoš.

Dodala je da roditelji više nikome ne vjeruju, pa ni usmenom obećanju da će bosanski jezik biti dio redovnog nastavnog programa za učenike od šestog do devetog razreda. No, da su razgovori između roditelja, predstavnika škole i ministra ipak vođeni, potvrdio je Nedžad Smajlović iz Vrbanjaca. Na pitanje zašto su to pojedini roditelji negirali, istakao je da su im tako sugerisali i Ramiz Salkić i ministar Mutabdžija. Hoće li u konačnici djeca krenuti u školu 1. septembra i dalje ostaje nejasno, kao što se ne zna ni njihov konačan stav da li će, ako se to desi, učenici polagati razredni ispit u Federaciji BiH, kako bi upisali viši razred ili pak obnoviti školsku godinu.
(Oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji