Fakulteti i akademije od ponedjeljka u štrajku

Fakulteti i akademije, članice Sindikata Univerziteta u Sarajevu, stupaju u štrajk u ponedjeljak, 8. septembra - potvrdio je za Agenciju Fena predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Berko Zečević.

Medicinski fakultet
Po njegovim riječima, odlučeno je da se stupi u štrajk na četrnaest fakulteta i akademija: Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Veterinarski fakultet.

Prirodno-matematički fakultet neće se pridružiti ovom štrajku i nastavni proces će se u ovoj ustanovi odvijati normalno.

Među razlozima koji su ih potakli na štrajk navode ekonomsku nesigurnost i neredovnost isplata plaća za zaposlene na Univerzitetu u Sarajevu, te neravnopravnost u odnosu na ostale budžetske korisnike u Kantonu Sarajevo, jer za istu složenost posla zaposleni na Univerzitetu imaju primanja koja su manja do 35 posto.

Navode i stalne izmjene Zakona o visokom obrazovanju i neprihvatanje bilo kakvih prijedloga ili sugestija nastavnika i asistenata u fazi utvrđivanja prijedloga što ih dovodi u poziciju neravnopravnih subjekata o vitalnim pitanjima njihove naučne i nastavne egzistencije, zatim nepostojanje ekonomskih preduvjeta za ispunjavanje složenih zahtjeva za izvođenje nastavno-istraživačkog, odnosno umjetničkog procesa, napredovanje nastavnika i asistenata u skladu sa donesenim Zakonom o visokom obrazovanju i potpuno obustavljanje finansiranja istraživačkog rada u Kantonu Sarajevo.

Također, dodaju da zaposleni u nastavi (profesori i asistenti) rade 40 do 80 posto više u odnosu na normative i standarde koje je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo jer postoji višegodišnja zabrana prijema mlađih ljudi na fakultete i akademije.

Među zahtjevima koje je istakao Sindikat UNSA je promjena statusa Univerziteta u budžetu Kantona Sarajevo, te da se odmah pristupi utvrđivanju i potpisivanju kolektivnog ugovora.

Sindikat traži i da se obezbijede sredstva za prijem mladih istraživača na fakultete i akademije prema njihovim potrebama u skladu sa standardima i normativima. Zakonska rješenja o napredovanju nastavnika i saradnika u Zakonu o visokom obrazovanju, kako je navedeno među zahtjevima, treba da budu u suglasju sa ekonomskom situacijom u Kantonu Sarajevo.

Također, plaće zaposlenih na Univerzitetu u Sarajevu treba da budu jednake plaćama zaposlenih u službama Kantona Sarajevo i institucijama koje se finansiraju iz budžetskih sredstava za istu složenost i odgovornost poslova.

Među zahtjevima se navodi da topli obrok, naknada za prevoz, regres, otpremnine, naknade za teže bolesti ili za smrtni slučaj i ostala prava, zaposleni na Univerzitetu u Sarajevu treba da koriste iz budžetskih sredstava na isti način kao i zaposleni u službama Kantona Sarajevo i ostali korisnici budžetskih sredstava, kao i da se osigura redovnost isplate plaća za zaposlene na Univerzitetu u Sarajevu.

Na fakultetima i akademijama koji stupaju u štrajk neće se odvijati nastavne aktivnosti. Štrajk počinje u ponedjeljak, 8. septembra u 8.00 sati i trajat će do uspostavljanja dijaloga sa Vladom Kantona Sarajevo i ispunjenja njihovih zahtjeva. U Odluci o stupanju u štrajk je navedeno da svi članovi Sindikata UNSA trebaju biti prisutni na svojim radnim mjestima od 8 do 14 sati.
(Oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji