Suđenje Radovanu Karadžiću: Na hiljade dokaza o počinjenom genocidu u BiH

Aktivnosti koje su vođene u ratu u Bosni i Hercegovini nisu bile usmjerene samo protiv žrtava pojedinačno već čitavih zajednica, u okviru čega se radilo na prisilnom mijenjanju demografske slike, što je uzrokovalo smrt mnogih bosanskih muslimana i Hrvata. To se ne može nazvati drugačije nego genocidom - postoji djelo plus namjera, rekao je tužilac Alan Tiger na današnjem prvom danu iznošenja završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske.
On je naveo kako postoje brojni dokazi koji jasno ukazuju da su genocidna djela sa namjerom da se etničke zajednice unište djelimično ili u cijelosti.

"Prisilno premještanje ima vrlo snažan način da se osigura razaranje", naveo je tužilac Tiger.

Ukazao je da je Karadžić "prijetio prstom i bosanskim muslimanima i Hrvatima jasno ukazivao da idu u istrebljenje". To jasno govori da bosanski muslimani i Hrvati, rekao je tužilac Tiger "neće nestati silom prirode nego uslijed djelovanja njegovih snaga".

"To jasno dokazuje genocidnu borbu, jer je Karadžić znao kakvu će silu njegove snage koristiti u tom poduhvatu. Jer, Karadžić nije građevinski inspektor koji je došao i rekao da se tu ne treba graditi jer je trošno tlo, već je on mafijaš koji prijeti da će biti srušeno ono što se gradi", istakao je tužilac Tiger.

U iznošenju završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću Tužilaštvo je navelo kako se u toku rata u BiH civilno stanovništvo maltretiralo, da su cijele grupe manjina, odnosno na desetine hiljada osoba nasilno preseljene, te da je stotine hiljada osoba bilo u okruženju u Bihaću, Bosanskom Brodu, Drvaru, Sarajevu...

Civili su držani u veoma teškom uslovima.

"Kada su predstavnici međunarodne zajednice ukazivali na to Karadžić je imao izgovor i nudio garancije dobrih namjera što nije bilo tačno. Postoji 50.000 transkripta i 10.000 dokaza politike etničkog čišćenja koja je objelodanjena. Karadžić je čovjek koji se pretvara da to nikada nije postojalo iako je dokazano na hiljade i hiljade zločina. On lažno pokušava predstaviti da je sve to upereno protiv svih Srba koje se kao na taj način želi kriminalizirati, što apsolutno nije tačno jer se kod međunarodnih predstavnika predstavlja kao lažljivac", ocijenio je tužilac Tiger.

Naveo je da postoje četiri kanala koji ukazuju na združeni zločinački poduhvat: prisilno preseljenje, progon, mučenje, istrebljenje, genocid, snajpersko djelovanje i ubijanje - teroriziranje građana u opkoljenom Sarajevu, držanje talaca s ciljem sprečavanja udara NATO-a i namjera da se eliminišu bosanski muslimani iz Srebrenice kroz ubijanje muškaraca i njihovo odvajanje od žena i djece koji su protjerani.

"Sve je to rađeno s ciljem da se ostvari srpska država, a svaka veza u tome bio je Radovan Karadžić", naveo je tužilac Tiger.

On je istakao kako je Karadžić oktobra 1991. godine de facto pokazao da želi da ide dalje u stvaranje etnički čiste države, te da je s tim ciljem organizovana policija i vojska.

Tužilac Tiger naveo je i niz primjera ubijanja u toku rata u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od njih naveo je Prijedor u kojem su bosanski muslimani s ciljem identifikacije morali nositi bijele trake, te da su svi nesrbi bili otpušteni i zatvarani.

Naveo je da je 24. maja 1992. godine granatiran Kozarac i da je to trajalo dva dana. Preživjeli su zatvoreni u logore u kojim je 800 ubijeno.

Navedeno je, kazao je tužilac Tiger, da su ti koraci bili nužni s ciljem "borbe protiv žestokog neprijatelja iako je jasno da su muslimani bili veoma loše opremljeni".

Tako je izveden napad u Prijedoru na 7.000 muslimana, iako većina njih nije imala nikakve veze sa Zelenim beretkama.

"Zgrade i kuće koje nisu uništene u granatiranju razrušene su nakon toga. Ljudi su iseljeni. Svi smo dobro vidjeli šta se desilo sa džamijama. Muslimanske stare građevine su uništene. Odbrana tu borbu iz maja i juna želi predstaviti kao legitimnu", naveo je tužilac Tiger.

Slično je bilo i u Zvorniku gdje su provođene opsežne operacije "čišćenja": nesrbi su hapšeni, zlostavljani i ubijani.

"Vlasti bosanskih Srba su pokušali predstaviti da su to bila djela paravojnih formacija, no jasno je da su zvorničke lokalne vlasti sudjelovale u zatočenjima muslimana. Muslimani nisu bili zlostavljani samo od Arkanovaca i Bijelih orlova, već i od pripadnika Vojske RS-a. Sjedište vlasti bosanskih Srba bilo je na lokalitetu fabrike Alhos gdje su bili zatočeni muslimani", istakao je tužilac Tiger.
(izvor:Oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji