Bogatstvo bez granica: Šta sve posjeduju Dodik, Čović i Lagumdžija

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) objavio je bazu podataka o imovini 160 političara. Imovina mnogih od njih godinama raste, a neki uz kupovinu brojnih nekretnina stignu i uštedjeti novac, rečeno je jučer na predstavljanju jedinstvene baze podataka, koju su novinari CIN-a radili devet mjeseci.
Baza sadrži podatke o političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima za 160 parlamentaraca, ministara i drugih izabranih zvaničnika.

- Novinari CIN-a su sakupili 2.700 dokumenata koji uključuju sve imovinske kartone iz prethodne i ove izborne godine, zemljišnoknjižne izvatke, presude, optužnice i druge zvanične dokumente, kazala je glavna i odgovorna urednica CIN-a Renata Radić - Dragić.

Plate za nerad

Od 160 političara u bazi, njih gotovo stotinu su kandidati na oktobarskim izborima. Čak 51 je napisao da ima ušteđevinu, a ukupni iznos koji su oni uštedjeli prelazi pet miliona KM. U bazi su i imovinski kartoni iz 2014, koji nisu dostupni javnosti budući da ih je Centralna izborna komisija zbog presude Suda BiH o zaštiti ličnih podataka, 2012. uklonila sa svoje internetske stranice.

- Problemi sa kojima su se tokom procesa sretali novinari CIN-a su brojni i do danas nismo uspjeli dobiti odgovore na dobar set zahtjeva. Osim što nam je cilj bio saznati koliko političari imaju imovine i firmi na svoje ime, trudili smo se saznati nešto više i o članovima njihove najuže porodice, u čemu smo većinom i uspjeli. Podaci koji se tiču njihovih primanja i nekretnina su oni koji se najviše izbjegavaju dati. Teško je bilo dobiti i podatke o primanjima državnih zastupnika, koja su najviša u zemlji, a kreću se od 4.000 do 6.000 KM mjesečno. Mnoge institucije su nam odgovarale u zakonskom roku i dostavile potpune podatke. Međutim, sa nekima smo imali velikih problema, jer smo morali insistirati mjesecima na odgovorima, a neke su odbile naš zahtjev, kazala je novinarka Mirjana Popović.

Novinar Aladin Abdagić najavio je skoro objavljivanje podataka o tzv. bijelom hljebu za svakog političara, odnosno, kako je kazao, plate za nerad. Na pitanje koja je razlika između onoga što političari prijave u imovinskim kartonima i njihove stvarne imovine, Abdagić je kazao kako političari imaju obavezu ispuniti imovinski karton tačno, ali kako ne postoji zakon koji bi ih kaznio ako to ne urade.

- U našem istraživanju smo naišli da je dosta političara prikrilo svoju imovinu, primanja, čak i dionice supružnika, ali to je priča koja će biti objavljena naknadno. Podaci za 2010. pokazuju da su 32 političara prikrila nekretnine i da su plate u imovinskim kartonima umanjivali za 30.000 KM. Nažalost, za to nema sankcija. Većina ih nije iskrena pri ispunjavanju imovinskih kartona, poručio je Abdagić, te najavio kako postoji više slučajeva gdje su ljudi u politiku ušli bez ikakve imovine, ali da su se nakon nekoliko godina enormno obogatili i stekli ogromnu ušteđevinu, po četiri stana i skupe automobile. CIN će već danas objaviti priču o ovoj tematici.

Tako u imovinskom kartonu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika piše da je njegova mjesečna plata kao predsjednika RS-a 3.899 KM. U imovinskom kartonu iz 2010. i 2014. navedeni su prihodi od poljoprivrede od 100.000 KM, iznajmljivanja kuće od 100.000 KM, dok je njegova supruga Snježana od poljoprivrede ostvarila iznos od 45.000 KM. Supruga posjeduje i zemljište u Laktašima vrijedno 70.000 KM, dok Dodik u suvlasništvu sa suprugom posjeduje kuću, zgradu i zemljište u vrijednosti od 300.000 KM u Gradišci, kao i stan od 55 kvadrata u Laktašima. Dodik posjeduje dva stana od 77 kvadrata u Beogradu, kuću u Srbiji od 1.700.000 KM. Supruga Snježana posjeduje poslovni prostor vrijedan 100.000 KM u BiH, zemljište u Laktašima od 19.000 KM i još mnogo toga. Dodik, između ostalog, posjeduje automobil od 40.000 KM, supruga od 25.000, a sin Igor od 50.000. Dodikov sin vlasnik je kompanije Fruit Eco, koja se bavi voćarstvom, a kćerka Gorica je vlasnica firme Trinity Media & Consulting za Marketing/PR/Consulting. Kada je u pitanju ušteđevina, Dodik na računu Nove banke ima 49.141 KM, a sin Igor 22.000 u Erste banci.

Vikendice, firme

Mjesečna plata lidera HDZ-a Dragan Čovića u Domu naroda iznosi 4.788 KM, uz mjesečne dodatke od 1.047 KM. Supruga Bernadica prima platu od 1.000 KM. U suvlasništvu sa suprugom, Čović posjeduje kuću sa zemljištem od 2.396 kvadrata u Mostaru, a lično zemljište od 280 i 1.130 kvadrata u Širokom Brijegu, kuću sa zemljištem od 900 m2 također u Širokom Brijegu. Supruga posjeduje poslovni prostor i stan od 100 kvadrata u Mostaru, kao i stan u Hrvatskoj. Čović vozi automobil od 100.000 KM, a supruga od 40.000.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, kao ministar vanjskih poslova, prima platu od 4.782 KM, a supruga Amina 1.000 KM. Lagumdžija u suvlasništvu posjeduje gradilište u Trebinju od 245 kvadrata, kao i kuću sa zemljištem i kuću sa dvorištem u Trebinju, također u suvlasništvu, a supruga Amina posjeduje poslovni prostor od 193 kvadrata u suvlasništvu sa ocem Fahrudinom Radonjom, te stan u centru Sarajeva od 149 kvadrata. Lagumdžija u suvlasništvu sa suprugom ima i vikendicu na Poljinama od 90.000 KM, stambeni prostor u Sarajevu od 383.000 KM, te stan u Dubrovniku u suvlasništvu sa sestrom. Supruga Amina vlasnik je i dvije kompanije.
(izvor:Oslobodjenje)

Post a Comment

Noviji Stariji