Bjelorusija zabranila hidžab na ličnim kartama, pasošima,...

Muslimankama Bjelorusije više nije dozvoljeno da na ličnim kartama, vozačkim dozvolama niti pasošima imaju fotografije sa hidžabom nakon što je vlada donijela novu odluku kojom se zabranjuje hidžab na zvaničnim dokumentima.


Odluku je objavilo Povjerništvo za vjeru i međuvjerski dijalog tokom godišnje skupštine. Prema Dimitriju Levčenku, šefu Odjela za državljanstvo i migraciju Ministarstva unutrašnjih poslova, fotografije sa hidžabom ili kapama neće biti prihvaćene na ličnim kartama ili pasošima.

On je dodao da odluka iz 2008. kojom je dozvoljen hidžab na zvaničnim dokumentima više nije na snazi. Učestvujući na sastanku muftija Bjelorusije, Ali Varanović, je izjavio da je musliimankama obavezno nošenje hidžab po islamu i da su po tom pitanju sve sekte unutar islamske zajednice složne.

On je upozorio da će ova zabrana dovesti do stvaranja nepovjerenja između muslimanske zajednice i vlade. Muftijino stanovište nisu podržali ostali članovi Vijeća.

Predsjednik Vijeća, Leonid Gulayko, je potvrdio da će se povinovati odluci Odjela za državljanstvo. Islam u Bjelorusiji ima dugu historiju. Procjenjuje se da je u Bjelorusiji 2000. godine bilo između 45 i 120 hiljada muslimana, koji su na raspolaganju imali pet džamija. Uglavnom je riječ o centralnoazijskim muslimanima, dok se Tatari, koji čine manje od pola tamošnjih muslimana, smatraju domicilnim stanovništvom, jer su u Bjelorusiju došli još u 14. vijeku.

U 14. stoljeću sagrađene su i prve bjeloruske džamije. Bjeloruski muslimani su 1997. bili okupljeni u dvadeset pet džemata, uglavnom na zapadu zemlje. Godine 1994. održan je prvi kongres muslimana Bjelorusije, koji je rezultirao formiranjem tamošnje islamske zajednice.
(Islammylife)
Noviji Stariji