SASTOJCI :
za podlogu :
5oo gr mljevenog Plazma keksa,
125 gr omekšalog margarina,
4oo ml soka od pomorandže,
za fil :
6oo+15o ml mlijeka,
2oo gr šećera,
2 kesice vanilin šećera,
15o gr gustina,
4 žumanca,
125 gr margarina,
3~4 banane.
Šlag za dekoraciju.
PRIPREMA :
U posudu sipati Plazma keks, dodati omekšali margarin, dodati sok, sve dobro izmiješati dok se ne dobije kopaktna smjesa koja se može oblikovati. Na tacnu za tortu staviti kalup (26cm) pa rasporediti podlogu od Plazma keksa. U šerpi ugrijati 6oo ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno žicom razmutiti gustin sa 15o ml mlijeka, dodati 4 žumanca i promiješati. Kada mlijeko provri dodati smjesu sa gustinom i miješati žicom dok ne počne da se zgušnjava, a onda mikserom još par minuta. Skinuti sa ringle i ostaviti da se fil ohladi. Dodati margarin i mikserom sjediniti dok se ne dobije lijepa glatka smjesa. Banane isjeckati pa ubaciti u fil i lijepo promiješati. Rasporediti fil preko podloge od Plazme i staviti u frižider da se stegne. Na kraju dekorisati slatkom pavlakom ili krem šlagom.
(Milicinakuhinja)