SASTOJCI :
700 gr brašna,
1 jaje,
svježi kvasac,
100 ml ulja,
500 ml mlijeka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
susam za posipanje.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mlijeko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmiješati i umijesiti kompaktno mekše tijesto. Ako vam je previše rijetko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mlijeka. Tijesto treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lijepi za prste. Prekriti tijesto za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gdje vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je tijesto nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podijeliti ga na tri dijela. Jedan dio treba da bude manji od druga dva. Taj manji dio podijeliti na dva dijela pa ih rastanjiti.
Na jedan rastanjen dio tijesta izmrviti trećinu pripremljenog margarina pa ga preklopiti drugim rastanjenim dijelom i premijesiti. Napraviti loptu i staviti je na sredinu pleha za pečenja. Margarin rastopiti na šporetu. Drugi dio tijesta rastanjiti oklagijom, premazati rastopljenim margarinom, pa isjeći na pola pa na trake. Uvijati u rolate i redati u tepsiju oko lopte od tijesta. Treći dio rastanjiti, premazati rastopljenim margarinom, pa isjeći višak tijesta da se dobije pravugaonik. Isjeći na trake i uvijati u rolatiće pa slagati u pleh uspravno, kao ružice. Od ostatka tijesta praviti loptice i slagati ih preko i između rolatića. Cijelu pogaču premazati margarinom pa središnji dio posuti susamom (može i kim ako više volite). Prekriti krpom svečanu pogaču i ostaviti je da odstoji oko 3o minuta pa je peći u zagrijanoj rerni na 2ooC oko 3o minuta.
(Milicinakuhinja)