Muzej islamske umjetnosti u Dohi

Možemo samo zamisliti na šta će ovaj grad da liči 2022., za vrijeme svjetskog prvenstva u fudbalu. Doha nezadrživo leti ka budućnosti. Izvještavajući sa prvenstva svijeta u rukometu, u to smo se i uvjerili.


Veliki trgovački centri, turističke atrakcije, masovno podizanje stambenih i komercijalnih nekretnina, čine prijestolnicu Katara velikim gradilištem.

Jedno od "must see" mjesta ako se zateknete u Dohi je i Muzej islamske umjetnosti. Jučer, prije treninga reprezentacije u dvorani Duhail, odlučili smo da ga posjetimo. Zadivljujuće zdanje na pet spratova kreirao je američki arhitekta kineskog porijekla Ieoh Ming Pei, a izgrađen je na umjetnom otoku, odmah pored šetališta Corniche.


Okuplja 800 slamskih artefakata i historijskih izložaka prikupljenih na tri kontinenta, od Španije do Indije, koji su slika muslimanske kulture od 7. do 19. stoljeća nakon Hrista.

Uz islamske rukopise i kaligrafije, muzej posjeduje predmete od keramike, kovine, stakla, slonovače, tekstila, drveta i dragog kamenja.

Skupoća je na svakom koraku. Nakon obliaska muzeja, odlučili smo se popiti kafu i nešto prezalogajiti u kafeu koji se nalazi u prizemlju.


Konobar nas je na engleskom pitao odakle smo i jesmo li prvi put ovdje, a kada smo rekli "Bosnia", razgovor je tekao na našim jezicima. "Jesam ti rekao da je Balkanac. Vidjelo se odmah", govori jedan drugom dok nas uslužuje kafom i slatkim pecivom koje smo platili 10 eura. U potrazi za boljim životom u Dohi rade dvojica makedonskih momaka i za sada su zadovoljni.

U muzeju nam se pridružio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. U Dohi je od prvog dana, bodrio je rukometaše na svim utakmica, a kada smo ga upitali da prokomentariše igru protiv Tunisa, rekao je: "Šteta, malo nam je falilo. Ali dobro smo igrali, ne treba biti nezadovoljan", kazao je Nikšić.

Susret smo ovjekovječili sa par slika na platou ispred muzeja, te krenuli svako svojim putem.
(Oslobodjenje)
Noviji Stariji