Sulejman Veličanstveni - 4 sezona Epizode

.Epizode od 132 - 150                              Muhtesem Yuzyıl

Sulejman veličanstveni 1 epizoda / 4 sezona
Vrativši se natrag u palaču Hurem više ništa na želi prepustiti slučaju pa naredi Zumbul-agi da pazi na sultana i njezinu djecu jer je nakon smrti sina Mehmeta postala puno opreznija pred neprijateljima… Strahujući od novih napada, Hurem osmisli tajni prolaz u palači putem kojeg uspijeva prisluškivati i kontrolisati Sulejmana, pa čak i sjednice Divana. S obzirom da su sva četiri princa odrasla, Sulejman ih pozove da dođu u palaču prisustvovati proslavi pristupanja Džihangira u janjičare, ali i kako bi im dao do znanja koji će od njih postati vladar Manise. Janjičari se ponude otpratiti princa Mustafu do palače, za što uskoro saznaje i Rustem-paša koji je, u međuvremenu, postao veliki vezir.


 Sulejman veličanstveni 2 epizoda / 4 sezona
U sultanov harem stižu nove robinje, među njima i Mlečanka Cecilia Vanier Baffo koja moli Hurem da je vrati kući. Hurem odbija to učiniti i zaželi joj dobrodošlicu u sultanov harem u kojima su sve robinje jednake. Za to vrijeme, Sulejmana razljuti činjenica da su janjičari bez njegovog odobrenja stali uz Mustafu, a bratski odnos između Selima i Bajazida svakim je danom sve lošiji, pogotovo jer svi iščekuju sultanovo imenovanje vladara Manise.


Sulejman veličanstveni 3 epizoda / 4 sezona
Sulejman se boji da će ga prinčevi zamrziti zbog imenovanja vladara Manise, pa odluku prepusti Hurem koja bez razmišljanja odabere Selima! Dok prinčevi i ostatak dvora iščekuju njegovu javnu objavu, mlada Cecilia u haremu razmišlja o samoubistvu. No princ Selim u prolazu čuje jauke izbezumljenih robinja i spasi Ceciliji život… Bajazid pobjesni zbog Selimovog imenovanja vladarom Manise, ne znajući da iza imenovanja stoji upravo njegova majka. Mihrimah je uvjerena da je Hurem ovim potezom pogoršala ionako loš odnos između braće Selima i Bajazida, a Mustafa je šokiran činjenicom da je degradiran…


 Sulejman veličanstveni 4 epizoda / 4 sezona
Na putu prema Amasji princ Mustafa i njegova trudna robinja bivaju napadnuti. Cecilia želi poći za Selimom u Manisu, pa traži način kako se zamijeniti sa sluškinjom kako bi postala dio Selimovog harema. Dok se Sulejman druži sa sinovima u lovu, dvorani saznaju za napad na Mustafu, kao i za smrt njegove trudne robinje. Hurem je ljuta na Rustema zbog propalog atentata, pa mu naredi da spasi situaciju i sakrije dokaze koji upućuju na njih.


 Sulejman veličanstveni 5 epizoda / 4 sezona
Vidjevši Ceciliju kako crta dok gleda u noćno nebo, gospa Afife odvede mladu robinju k Hurem, a sultanija u crtežima prepozna umijeće čitanja zvijezda. Rustem-paša obavijesti Sulejmana o atentatu na Mustafu. Kako bi uvjerio sultana da ne stoji iza napada na princa, Rustem-paša preda Sulejmanu lažno pismo kao dokaz da su Perzijanci naručioci ubistva princa. Istovremeno, Cecilia se želi domoći mjesta u Selimovom haremu i moli Hurem da joj zamijeni mjesto sa sluškinjom Valerijom, a Barbarossa šalje svoja dva najbolja ratnika, Atmadžu i Javuza, da čuvaju Mustafu od novih napada.


Sulejman veličanstveni 6 epizoda / 4 sezona
Hurem poludi jer je Sulejman saznao za njezino loše zdravstveno stanje. I dok ona odbija ležati u krevetu i dodatno zabrinjavati sultana, na dvor stiže sultanova sestra Fatma i Hatidžina kćer Huridžihan. Njihov posjet podsjetit će Sulejmana na izrazito tmurno razdoblje njegove prošlosti, na Hatidžinu i Ibrahimovu smrt… Rustem želi ispraviti greške te, kako bi stjerali Mustafu u ugao, predloži Hurem da se najprije obračunaju s prinčevim najodanijim savjetnicima poput Barbarosse.


Sulejman veličanstveni 7 epizoda / 4 sezona
Sulejmana zabrinjava san u kojem mu Mustafa donosi krvavu strijelu, pa zamoli Ebusuud efendiju da mu pomogne odgonetnuti koja se poruka krije iza tog zastrašujućeg čina. Nakon što uvrijedi Hurem komentirajući njezine godine, Fatma naredi gospi Afifi da se za Sulejmana pripremi mlada robinja koja će provesti noć u njegovim odajama. Nurbanu je ljuta jer ju je čuvar spriječio da provede noć s princem, dok Selim doživljava neugodno iskustvo na glavnom trgu u Manisi, gradu u kojem svi obožavaju njegovog polubrata Mustafu.


 Sulejman veličanstveni 8 epizoda / 4 sezona
I dok Nurbanu uspijeva provesti noć u Selimovim odajama, Hurem nije takve sreće jer je njezino mjesto uz Sulejmana zamijenila djevojka iz harema! Fatma silno želi saznati više o novoj robinji koja je Hurem gurnula s mjesta sultanove najdraže žene… Atmadža i Javuz vjeruju da je Rustemin špijun neko iz samog vrha carskih stražara, a s obzirom da nikome ne mogu vjerovati, Mahidevran i Mustafa ne žele da Barbarossina kćer, Mihrunisa, napusti dvor.


Sulejman veličanstveni 9 epizoda / 4 sezona
Zbog straha od atentata, Rustem-paša poduzima sve mjere opreza u palači, a svojim potezima straši Mihrimah i dijete. Barbarossa se nada da Rustem već polahko gubi živce te da se njihov plan napada na velikog vezira polahko ostvaruje… I dok Rustem razmišlja o Ali-aginoj vjernosti, princu Mustafi se dopadne Mihrunisina hrabrost, a Sulejman se sa sinovima Džihangirom i Bajazidom uputi na pijacu kako bi saznao šta sugrađani misle o vladarima, ali i velikom veziru Rustem-paši. Fatma sumnja da se Huridžihan zaljubila u Bajazida…


Sulejman veličanstveni 10 epizoda / 4 sezona
Nakon informacije da je viđen u društvu Huridžihan, ljutita Hurem zatraži od Bajazida da pripazi kako se ponaša u javnosti jer u protivnom nikada neće postati vladar Manise, odnosno sultan. Rustem-paša nevoljko odlazi na večeru koju organizuju njegovi neprijatelji janjičari. Kako bi bio siguran da ga neće otrovati, Rustem naredi čuvaru da isproba sva jela koja su ponuđena. Taj čin uvrijedi Ali-agu… Istovremeno, Bajazid se oprašta od oca prije puta u provinciju, Atmadža spašava Mihrunisu od smrti, a Valerija s osmjehom donosi Fatmi zanimljive novosti – trudna je!


Sulejman veličanstveni 11 epizoda / 4 sezona
Svi su saznali da Sulejman očekuje još jedno dijete, ovaj put s konkubinom Valerijom/Nazenin. Hurem negoduje zbog ovih vijesti, baš kao što Mihrimah zabrinjava činjenica da janjičari žele ubiti Rustem-pašu. Nurbanu pokušava sakriti od Selima da se žena ubijenog trgovca požalila na njega kadiji. Vrativši se u Kutahju, Bajazid sazna da je njegova konkubina rodila dvoje djece. No u mislima mu je još uvijek Huridžihan. Sulejman je donio odluku o slučaju Rustem-paše i janjičara!


Sulejman veličanstveni 12 epizoda / 4 sezona
Iako ju je Mahidevran htjela udati za drugoga, Mihrunisa po prvi put prizna princu Mustafi da njezino srce pripada njemu. Rustem odbije poslušati Huremine savjete da ne poduzima osvetničke korake. Zna da iza njegove smjene i Mihrimahine bolesti stoji Barbarossa, koji preko Mustafe želi doći na prijestolje. Nurbanu nastavlja zavoditi Selima, ali i slati mu darove pretvarajući se da ih šalju stanovnici Manise koji su, tobože, zadovoljni njegovim vladanjem. Prije nego li se Selim probudio, Nurbanu se iskrade iz palače kako bi se našla sa ženom koja je princa prijavila sudiji za ubistvo supruga! Za to vrijeme, Zumbul-aga odlazi u posjet ženi s pijace…


Sulejman veličanstveni 13 epizoda / 4 sezona
Maskirani banditi napadaju uplakanu Mihrunisu u šumi. Sve se čini da iza otmice Barbarosine kćeri stoji Rustem-paša koji želi vratiti svoje dostojanstvo pred Sulejmanom! Hurem pokušava ponovno udati Fatmu za bivšeg supruga Mustafa-pašu, no sultanova sestra još uvijek vjeruje da postoji način kako spriječiti vjenčanje. Za to vrijeme, Mihrimah priznaje Rustemu da se pretvarala da je bolesna kako bi spriječila njegov odlazak u Hercegovinu, a Nurbanu silno želi dokazati princu Selimu da je zbog njegove ljubavi pomogla udovici s pijace. No, princ joj ne vjeruje…


Sulejman veličanstveni 14 epizoda / 4 sezona 
Princ Mustafa po šumi traži dokaze o Mihrunisinoj otmici, a Bajazit na pijaci Munise saznaje za šokantnu grešku brata Selima, koji još uvijek nije kažnjen zbog ubistva trgovca. Bajazit saznaje i da je udovica trgovca povukla tužbu protiv Selima zbog iskrenih riječi podrške koje joj je uputila Nurbanu… Huremina sluškinja naspe otrov u Nazenin lijek koji svake večeri pije prije spavanja, no nakon što se i sama uvjeri koliko se Sulejman raduje novom djetetu, Hurem će promijeniti mišljenje i ostaviti djevojku i dijete na životu. Kako bi spasio kćer, Hajrudin-paša odluči se oprostiti od poziva kapetana osmanske mornarice. Hoće li Sulejman prihvatiti njegovu ostavku?


Sulejman veličanstveni 15 epizoda / 4 sezona
Selim pronalazi Nurbanu u nesvijesti. Od dvorskih doktora sazna da je njegova robinja trudna. Zumbul-agina ljubavnica Dževher otkrije Javuzu koga treba pratiti kako bi saznao ko su i gdje se nalaze otmičari. Uz pomoć tih informacija, Mustafa oslobodi Mihrunisu iz zatvora i odvodi je u prijestolnicu bez očeva odobrenja! Za to vrijeme, Mehmed-aga Sokolović pronalazi dokument kojim će Hurem diskriminirati sudiju Fenerizade-efendiju, odnosno dati mu ultimatum: ili će sudija sam podnijeti ostavku ili će ga ona javno osramotiti! Osim što će pokušati uništiti Fenerizade-efendiju, Hurem će uz pomoć Sokolovića još jednom nauditi princu Mustafi…


Sulejman veličanstveni 16 epizoda / 4 sezona 
Bajazit odluči poslati pismo ocu u kojem ga obavještava o Selimovim grijesima, no njegov ga mentor Lala spali zajedno s Huridžihaninim ljubavnim pismima. Sokolović pripremi za Sulejmana izvještaj o svim janjičarima koji su pohađali školu u Enderunu, među kojima je i Ali-aga, vođa janjičara koji se već jednom bio okomio na Rustema i nikada za to nije bio kažnjen. Sulejman želi da upravo Mustafa donese presudu u tom slučaju. Hoće li Mustafa ubiti svog vjernog slugu janjičara? Za to vrijeme Nurbanu strahuje da bi ona i dijete mogli biti u opasnosti, Fatma se udaje za bivšeg supruga, a na dvor se vraća Rustem koji ne propušta izvijestiti sultana o odnosima s Karlom V. i Franjom.


Sulejman veličanstveni 17 epizoda / 4 sezona
Prve bračne noći Fatma otruje svog supruga Mustafa-pašu! Iako su svi uvjereni da je paša umro prirodnom smrću, Hurem zna da iza svega stoji sultanova sestra koje se, očigledno, nikada neće riješiti… Sulejman imenuje Ferhat-agu novim komadantom janjičara te ga upozori da janjičari smiju biti odani samo njemu, dok Rustem-paša i Sokolović razmišljaju kako pridobiti Ferhatovo povjerenje. Neko treba zamijeniti i Barbarosu pa Hurem naredi Rustemu da nađe prikladnog zamjenika kojeg bi predstavili Veličanstvu. Nurbanu optuži Dilšah da joj je otrovala psa ljubimca, a Huridžihan nagovori Džihangira da joj pravi društvo na putu do Kutahje, gdje će se potajno sastati s Bajazitom. Gospa Nazenin iznenada rađa…


Sulejman veličanstveni 18 epizoda / 4 sezona 
Sulejman je dobio još jedno dijete, prekrasnu kćer Razije. No umjesto sreće, tamni su se oblaci nadvili nad glavama svih njegovih nasljednika. Sulejman nije zadovoljan Matrakčijevim izvješćem o poslovanju njegovih sinova u sandžacima, pogotovo kad sazna za Selima i ubistvo trgovca. Bajazitova zaluđenost Huridžihan mogla bi dovesti do nepopravljivih posljedica, a Hurem izludi vijest da je Sulejman odbio prihvatiti Barbarosinu ostavku i vratio ga na čelo mornarice. U Amasji je sve u znaku ljubavi – Mustafa ne odstupa od svoje odluke, poslušat će srce umjesto razuma i potajno oženiti Mihrunisu bez očevog dopuštenja! Matrakči i Mahidevran zatečeni su Mustafinim ponašanjem koje će dovesti do produbljivanja jaza u odnosu između oca i sina.


Sulejman veličanstveni 19 epizoda / 4 sezona 
Mihrunisa želi stupiti u brak s Mustafom samo ako joj to dozvoli Mahidevran. Uprkos prvotnom protivljenju njihovom tajnom vjenčanju, najviše zbog toga jer time krše zakone i običaje, Mahidevran pristane oženiti sina zato što Mihrunisa ima veliku političku i vojnu moć, te je podupiru brojni osmanski državnici. Rustem ne uspijeva otrovati Hajrudin-pašu, no kapetan se iznenada ruši na sjednici Divana. Hurem saznaje da je Bajazit tajno došao do prijestolnice zbog Huridžihan, pa naredi kalfi Fahrije da prati njezinu rodicu na svakom koraku. Iako to Hurem nije htjela, sultan sazna za prekršaj sina Bajazita! Čeka li Bajazita i Huridžihan izgon iz carstva?


Sulejman veličanstveni 20 epizoda / 4 sezona 
U pravom trenutku, kada ne zna šta učiniti sa svojim sinovima, Huridžihan predaje sultanu Ibrahimov dnevnik! Dodatan šok donijet će mu vijest o smrti Hajrudin-paše Barbarose. U prijestolnicu stižu svi državnici kako bi se oprostili od kapetana mornarice te prisustvovali Dzenazi. I dok Džihangir koristi priliku i pred Mustafom izgrdi brata Bajazita što je bez očevog pitanja napustio sandžak jer se zaljubio u Huridžihan, ostali se pitaju koga će Sulejman odabrati za novog kapetana mornarice. Tajanstveni čovjek naredi Jastrebu (Atmadži) da se riješi osobe koja sada najviše ometa princa Mustafu – Mihrunisu!e


Sulejman veličanstveni 21 epizoda / 4 sezona

Hurem ne želi da Turgut Reis postane novi kapetan mornarice, nego da na tu vrlo važnu političku poziciju dođe netko kome može vjerovati. Stoga nagovori Rustema da sultanu predloži Sokolovića! Sulejman ne želi donijeti odluku na brzinu pa pozove oba kandidata na razgovor pred Divanom. Kako joj ne bi promaknuo ni najmanji detalj, Hurem iz tajnih odaja prisluškuje događaje iz Divana. U međuvremenu, vođa Mustafinih pristalica odlučan je u tome da Jastreb ubije Mihrunisu kako bi zaštitili princa prestolonasljednika, dok Dževher uspijeva iz Zumbul-age izvući nove informacije s dvora.


Sulejman veličanstveni 22 epizoda / 4 sezona

Dok Fatma pokušava dokučiti na čijoj je strani njoj tajanstveni Sokolović, Mihrimah uspijeva okupiti braću na zajedničkoj večeri. Sve se čini kako njih petero, i Selimova miljenica Nurbanu, uživaju u zajedničkom druženju, no ne zadugo jer će se Selim i Bajazit ponovo posvaditi, pa čak i fizički obračunati. S obzirom da je uvjeren kako ga braća mrze zbog položaja, Selim odluči odstupiti s mjesta upravitelja Manise! Za to vrijeme, Fatma istražuje gdje se nalazi Huremina tajna odaja iz koje prisluškuje Divan, Dževher prenosi Javuzu sve tajne koje je doznala od Zumbul-age, dok Jastreb odbije ubiti Mirunisu jer nosi Mustafino dijete!


Sulejman veličanstveni 23 epizoda / 4 sezona

Svojom potvrdom Selima kao nasljednika prijestolja Sulejman iznenadi mnoge. Mustafa odlazi u Amasiju pognute glave, ali otkriće da Hurem u tajnoj odaji prisluškuje Divan bit će mu motivacija za nastavak borbe za prijestolje. Zbog toga pošalje Jatreba u prijestolnicu da špijunira Hurem dok majci Mahidevran prizna da Mihrunisa nosi njegovo dijete. Kako bi prekinuo vezu Bajazita i Huridžihan, Sulejman odluči otjerati nećakinju s dvora, a Fatma svojim smicalicama pokušava zavaditi čvrst partnerski trokut Rustem-Hurem-Sokolović. Nurbanu rađa dijete usred svađe s princem Selimom!


Sulejman veličanstveni 24 epizoda / 4 sezona

Zajednički pothvat sultanije Fatme i Jastreba urodi plodom – sultan i Rustem doznaju za Hureminu tajnu odaju! Sulejman je ljut na Hurem jer, baš kao i Rustem-paša, više nikome u palači ne može vjerovati. S druge strane, Hurem sazna da ju je izdao Zumbul-aga. Rekao je gospi Dževher sve tajne s dvora, uključujući i one o sultanijinom prisluškivanju, a koje je ona, pak, vjerno prenosila Javuzu! Hoće li Hurem kazniti agu? Rustem silno želi umanjiti Mustafinu moć nad pristalicama pa obavijesti sultana o, navodno, sve brojnijim žalbama na princa u Amasiji.


Sulejman veličanstveni 25 epizoda / 4 sezona

Hurem očajava jer već tjednima nije razgovarala sa Sulejmanom. Dok ne otkrije o čemu se zapravo radi u pitanju Mustafe i brojnih žalbi na njega u Amasiji, Sulejman odlazi u Manisu, u posjet Selimovom prvorođenom djetetu. Ovaj put ostavlja Hurem u palači, a kao pratnju vodi – Nazenin! Međutim, Selim dočeka goste pijan. Hoće li Sulejman napokon kazniti sina odlaskom u drugu pokrajinu? Za to vrijeme, Rustemu u ruke dospijevaju pisma u kojima se princ Mustafa veliča do te mjere da ga se naziva – budućim sultanom! Rustem i Hurem sigurni su da prinčeve pristalice namjeravaju dići pobunu… Džihangir o svemu tome obavijesti Mustafu pismom te se povjeri sultaniji Fatmi.


Sulejman veličanstveni 26 epizoda / 4 sezona

Zumbul se po posljednji put oprašta od Hurem, koja ga je oslobodila dužnosti u palači. Kao što su se dogovorili, Mustafa u Amasiji ugovori tajni sastanak između Huridžihan i Bajazita, dok u Manisi svi željno iščekuju svečano imenovanje Selimovog prvorođenog sina, Murada. Ponukana Hureminom naredbom, Nurbanu se uspije riješiti Nezanin, gurnuvši je s verande. I dok je Sulejman još u nevjerici zbog gubitka miljenice, u hitan posjet mu dolazi Rustem-paša kako bi mu predao pisma iz Amasije!


Sulejman veličanstveni 27 epizoda / 4 sezona

Dok Bajazit prijeti smrću Lali Mustafi ako ikome kaže da je doveo Huridžihan u svoju palaču, Rustem likuje zbog uspjeha svog plana. Tašlidžali obavijesti princa Mustafu da je u životnoj opasnosti, donoseći mu sultanov dar – poseban kaftan kao poruku da bude pažljiv u svojim postupcima. Čuvši za sultanov poklon Mustafi, Hurem se prisjeti kako je Sulejman, dok je bio vladar Manise, od svojeg oca dobio najljepši kaftan ikad izrađen, ali ga je trebao ubiti jer je


Sulejman veličanstveni 28 epizoda / 4 sezona

Tijekom šetnje šumom u Manisi, zagonetna djevojka namami princa Selima u svoju kolibu na piće. Bajazita iznenadi Huremin nenajavljeni dolazak u Kutahju, a princa Mustafu što su mu Ferhat-aga i janjičari presjekli put. Mustafa se ogluši na sultanove naredbe da se vrati natrag u Amasju i nastavlja put prema palači kako bi razgovarao s ocem. Sulejman naredi Rustem-paši i Sokoloviću da otvore istragu nakon što čuje da je netko otrovao ogrtač koji je darovao sinu! Za to vrijeme, Zal pokušava na silu iz Jastreba izvući ime osobe koja podržava princa Mustafu…


Sulejman veličanstveni 29 epizoda / 4 sezona

ako je na Mustafinoj strani, Džihangir ne može sultanu potvrditi svoje sumnje u identitet osobe koja je otrovala ogrtač. Boji se da će u svemu tome nastradati Hurem... Dok Jastreba i dalje muče u zatočeništvu, u posjet palači stiže brat perzijskog šaha Tahmaspa, princ Elkas Mirzu. No Rustem će ga ugostiti u Edirnama prije negoli se susretne sa Sulejmanom, kako bi provjerio njegove prijateljske namjere te mu, ujedno, natuknuo što reći sultanu prilikom susreta s njim, a vezano za sultanov odnos s Mustafom. Sulejman polako pada u depresiju jer mu nedostaje Hurem, koja doznaje da Bajazit u Kutahji skriva - Huridžihan!


Sulejman veličanstveni 30 epizoda / 4 sezona

Sultanija Hurem iznenada se vraća u palaču! Njezinom se povratku raduje Mihrimah, ali ne i Sulejman koji joj nije dao dozvolu za povratak jer više u nju nema povjerenja. Mustafa dozna gdje Rustem drži Jastreba zatočenog, no Tašlidžali ne vjeruje da Jastreb nije otkrio paši prinčeve tajne, pa naredi Jastrebu da čim prije napusti Mustafu. Nurbanu prati Selima do tajanstvene kolibe u šumi i nimalo joj nije drago kad sazna da princ ponovno pije, ovaj put u društvu nepoznate žene… Mustafa želi krenuti u rat protiv Perzije i iskoristiti prisutnost Elkasa Mirze na dvoru, no Hurem ga također želi vidjeti na svojoj strani.


Sulejman veličanstveni 31 epizoda / 4 sezona

Sultan upoznaje Elkasa Mirzu koji mu donosi dobre vijesti – većina Perzijanca naklonjenija je Sulejmanu nego Tahmaspu, što znači da bi Sulejman mogao postati odani, voljeni perzijski šah. Nakon kraćeg razmišljanja, Sulejman pozove sve vezire i sinove na Divan. Hoće li Elkasove riječi nagnati Sulejmana da krene u rat protiv Perzije? Nurbanu razmišlja kako se riješiti udane Eftelije koju Selim već neko vrijeme posjećuje u šumi, Mihrimah prima Eklasovo ljubavno pismo, a Hurem želi otjerati Huridžihan iz Bajazitove palače dok se sin ne vrati s puta. U tome će joj pomoći Mustafa Lala…


Sulejman veličanstveni 32 epizoda / 4 sezona

Rustema izbezumi saznanje da se Mihrimah dopisuje s nepoznatim muškarcem. Nakon velike svađe, mlada sultanija obznani Velikom veziru i svojoj majci Hurem da želi – razvod! Hurem je pokušava odgovoriti od stvaranja novih problema u obitelji, no princeza je odlučna nastaviti po svom. I Sulejmana čeka šokantna vijest od osobnog sluge princa Bajazita! Lala Mustafa u pismu obavještava sultana o tajnom braku princa Mustafe i Barbarosine kćeri Mihrunise, kao i njihovom djetetu! Selim pristaje na susret s Eftelijinim suprugom, Dimitrijem, kako bi izgladio nesporazum, a Elkas zatraži sastanak sa sultanijom Fatmom kako bi joj rekao koliko joj se divi.


Sulejman veličanstveni 33 epizoda / 4 sezona

Nakon saznanja da se tajno oženio, Sulejman princu Mustafi pošalje pismo u kojem mu nagovještava da će prijestolnicu, umjesto njega, čuvati Selim. Mahidevran je uvjerena da je Bajazit izdao njezinog sina, ali Mustafa ne želi donijeti odluku naprečac, već će pričekati da Fatma obavi istragu i dozna pravu istinu. Hurem moli Mihrimah da pričeka s razvodom braka dok rat ne završi, no Fatma iskoristi priliku i sve ispriča Sulejmanu. Eftalijin suprug, Dimitar, opet se vraća u Selimovu palaču kako bi zatražio još novca za skrivanje tajne veze između princa i njegove žene.


Sulejman veličanstveni 34 epizoda / 4 sezona

Dok Hurem tješi Rustema, lijepe riječi perzijskog princa Elkasa očaraju vrckavu sultaniju Fatmu. Bajazitu je neizmjerno krivo što je upravo Huridžihan odala Mustafinu tajnu, bez obzira što je to učinila kako bi ostala u palači s Bajazitom. Za to vrijeme, Nurbanu savjetuje Selima da ubije Eftaliju i Dimitrija kako bi mogao nastaviti živjeti čiste savjesti, a Rustem doznaje da je Fatma napisala pismo u Elkasovo ime i poslala ga Mihrimah. Mladu sultaniju će sve to jako pogoditi.


Sulejman veličanstveni 35 epizoda / 4 sezona

Sulejman se probudi nakon iznenadnog gubitka svijesti. Glavni dvorski liječnik ne može odrediti od koje bolesti sultan boluje. Sulejman doktoru zabrani da ikome priča o njegovom lošem zdravstvenom stanju te da čim prije otkrije kako ga izliječiti. I dok princ Selim stiže u palaču sav važan i s posebnim darom za oca, do Mustafe stižu informacije da Elkas nije toliko moćan u Perziji koliko se priča. Mustafa naredi Jastrebu da istraži istinitost tih tvrdnji prije negoli ode ocu s molbom da se zaustavi pohod u Perziju, u kojem bi cijela osmanska vojska upala u zamku. Za to vrijeme Mihrimah preko sluškinje saznaje da se sultanija Fatma i princ Elkas tajno sastaju…


Sulejman veličanstveni 36 epizoda / 4 sezona

Zahvaljujući Mihrimahinoj dojavi o preljubu, državni stražari iznenada upadaju u Elkasovu palaču! Tamo zatiču Fatmu koja uvjerava stražare da je ona pripadnica Dinastije, a Elkas samo njezin prijatelj, a sve kako ne bi završili pred sucem. Čuvši za to, Hurem izgrdi Mihrimah što je u lošem svjetlu prikazala očevu sestru, no njezine planove poremeti upravo Rustem. Naime, paša se želi osvetiti Fatmi zbog razdora braka između njega i Mihrimah, i to na način da je oženi Elkasom! U međuvremenu, Jastreb doznaje da je Elkas Mirza Tahsmapov, špijun s ciljem da ubije Sulejmana tijekom pohoda u Perziju!


Sulejman veličanstveni 37 epizoda / 4 sezona

U vojnom taboru, Sulejman ponovo očita lekciju najstarijem sinu, te ga osramoćenoga pošalje natrag u Amasju. I baš kada je pomislio da je za njega sve gotovo, Jastreb mu donosi nove vijesti – uhoda šaha Tahsmapa, Džafer-aga, otkrio je Jastrebu kako će pokušati izvršiti atentat na Sulejmana. S obzirom da jedino oni znaju sve detalje atentata, Mustafa ovime dobiva novu priliku da se iskupi ocu… Selim još jednom preispituje Huremine osjećaje kako bi doznao koga bi majka više voljela vidjeti na prijestolju – njega ili buntovnog Bajazita?


Sulejman veličanstveni 38 epizoda / 4 sezona

Sulejman pokušava vratiti povjerenje u Mustafu, unatoč tome što mu je najstariji sin upravo spasio život. Bez obzira na Sulejmanovu odluku i Rustem-pašin pokušaj razdora bratske sloge, Mustafa i Bajazit sklapaju savez: nakon Sulejmanove smrti obojica će učiniti sve kako bi Mustafa zasjeo na tron, dok će Bajazit preuzeti visoki položaj u Carstvu. I dok Sulejmana, k tome, muči i sve lošije zdravstveno stanje, u prijestolnici Selim i Hurem dočekuju poljsku princezu Anu (Angelu) Jagelović s velikim počastima. Naravno, Fatma će se potruditi da okrene princezu protiv sultanije Hurem…


Sulejman veličanstveni 39 epizoda / 4 sezona

Sulejman osvaja Tabriz, Tahmasp bježi, a Elkas je ostao bez ratnika i podrške. Sulejman ga odluči otjerati iz vojnog logora, što Elkasa razbjesni. Za to vrijeme, princ Džihangir se vraća u prijestolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja. Sa sobom donosi vijesti o atentatu na Sulejmana, kao i o Mustafinoj brzoj reakciji da spriječi sultanovu smrt. Vijest o Mustafinoj hrabrosti brzo se proširi dvorom… I dok sultanija Fatma pokušava utjecati na Nurbanu kako bi je okrenula protiv Hurem, Piri Reis doznaje da Hurem namjerava posjetiti grobnicu pokojnog sina Mehmeta. To mu otvara priliku da na nju izvrši atentat!


Sulejman veličanstveni 40 epizoda / 4 sezona

Vraćajući se s pohoda, Sulejman će pokušati sakriti svoju bolest. No, prijestolnicom su se već počele širiti glasine kako je on itekako lošeg zdravstvenog stanja zbog kojeg je prikovan za krevet. U želji da utiša te glasine, Sulejman staje pred narod, ali sve se iznenada pogorša! Hurrem moli za Sulejmanov oporavak, ali bi, u slučaju sultanove smrti, podržala Selima u borbi za prijestolje. I dok Rustem pokušava držati Mustafu podalje od prijestolnice, sultanija Fatma pati jer se Elkas nije vratio iz pohoda.


Sulejman veličanstveni 41 epizoda / 4 sezona

Dok Sulejman leži u nesvjesti, svatko u palači zabrinut je za budućnost dinastije. Svi vide Mustafu kao Sulejmanovog nasljednika, no Selim još uvijek vrši dužnost čuvara obitelji i namjesnikom, barem dok se sultanovo zdravlje ne popravi. Međutim, sultan se iznenada budi i želi vidjeti obitelj, ali ga i dalje tresu groznica i temperatura, pa u bunilu zove Mustafino ime. Hurem želi ispuniti Sulejmanovu želju, pa naredi da se hitno pozove Mustafu da dođe u palaču… I dok se u uvali ispod palače skupljaju galije s Mustafinim pristalicama, u sultanovim odajama vračare tjeraju bolest.


Sulejman veličanstveni 42 epizoda / 4 sezona

Trugut Reis razljutio je Sulejmana postavljanjem galija u prijestolnici. Kako bi poslao poruku svima koji ga žele živog sahraniti, Sulejman nagovijesti da će posjetiti džamiju svojeg sina Mehmeta. Građani isprva s oduševljenjem dočekaju vijest da se sultan oporavio, no neće dočekati njegovu dolazak na molitvu jer se iznenada onesvijestio pred cijelom svojom svitom. I dok se Hurem i djeca brinu za Sulejmanovo zdravlje, vođa janjičara, Ferhat-aga, na prečac zaključi da je sultan preminuo i naredi janjičarima da se pobune, čineći sve kako bi Mustafu postavili na prijestolje. Dok Sulejman bez svijesti leži u krevetu, Rustem-paša igra opasnu igru i bez Hureminog odobrenja šalje sultanovog zamjenika, princa Selima, u janjičarski korpus kako bi ga zastrašio! Međutim, janjičarski aga zaprijeti princu i stvari izmiču kontroli! Kako bi spasila sina i njegov život, Hurem pristaje na zahtjev koji će svakoga uznemiriti…


Sulejman veličanstveni 43 epizoda / 4 sezona

Nakon što je uspio smiriti janjičare i Selimu spasiti život, Mustafa se s lovorikama vraća u palaču. Hurem mu zahvali što joj je učinio uslugu, no Mustafa i dalje ne vjeruje njezinoj nagloj promjeni karaktera i tome što je iznenada postala dobra i pažljiva prema njemu. Svi dvorani iščekuju da se Sulejman probudi iz kome, pogotovo Mihrimah koja ne želi da Mustafa dođe na prijestolje jer, ako se to ikada dogodi, ona će zajedno s Hurem, Rustemom, braćom i djecom biti protjerana iz Carigrada - živa ili mrtva. Kako bi osigurala mjesto na dvoru, Mihrimah posluša Rustemov savjet i pozove Mustafu u svoje odaje s namjerom da mu u piće ulije otrov. Te noći, Rustemu na vrata pokuca neočekivani gost!


Sulejman veličanstveni 44 epizoda / 4 sezona

Sulejmanovo sve bolje zdravstveno stanje pokvarilo je snove ostalih dvorana. Hurem i Mihrimah iskoristile su priliku i ispričale sultanu kako su janjičari i narod, pored živog sultana, ipak uzvikivali Mustafino ime. Ne trateći vrijeme, Sulejman pohita u janjičarski korpus kako bi ih ukorio zbog neposluha pred princem Selimom, nazvavši njihovog vođu izdajicom i pritom mu odrubivši glavu pred brojnim svjedocima! Za to vrijeme, Rustem-paša vodi novu istragu, ovaj put o čovjeku koji se predstavlja njegovim davno izgubljenim bratom Androm. Taj je čovjek iznenada zatražio sastanak s Rustemom kako bi ga pokušao uvjeriti da su uistinu braća. Kako bi uvjerio Rustema, Andro mu pokaže ožiljak na svojoj lijevoj ruci ističući kako se sestra Sofija izgubila u gomili i nestala. Izgubio je nadu da će ih oboje ikada pronaći, sve dok jednom nije čuo da je velikim vezirom postao Hrvat za kojeg su govorili da je svinjarov sin. Život dvorana nastavit će se odvijati i sljedećih nekoliko godina – prinčevi će uživati u svojim pokrajinama s djecom i robinjama, dok će Hurem još uvijek brinuti za zdravlje svog supruga. A Rustemov brat Andro/Sinan postao je kapetan carske mornarice.


Sulejman veličanstveni 45 epizoda / 4 sezona

Ponukan stanjem u Carstvu, Sulejman najavljuje rat Perziji. Zahvaljujući sultaniji Mihrimah, koja je uspjela nabaviti kopiju Mustafinog pečata, Hurem i Rustem-paša napisali su pismo koje u Mustafino ime šalju Tahsmapu. U njemu stoji da Mustafa obavještava perzijskog princa o skorašnjem polasku sultana i njegove vojske u rat i nudi mu svoju pomoć. Dok Hurem i njezini poklonici iščekuju Tahsmapov odgovor, nadajući se da će zbog toga Sulejman strogo kazniti svog sina, vojska i janjičari grade tabore na putu prema Perziji, a carske astrologe zabrinjava skorašnja pomrčina Sunca, koja kod praznovjernih unosi nemir jer nagovještava loše događaje. U međuvremenu, Huridžihan iskušava nove medicinske pripravke u nadi da će ostati trudna s princem Bajazitom, a sultanija Fatma tuguje jer je se silom tjera na još jedan brak. Ovaj put se Kara Ahmet-paša smatra najboljim ženikom…


Sulejman veličanstveni 46 epizoda / 4 sezona

Dok traju pripreme za pohod na Perziju, janjičari se pobune protiv Rustem-paše. Osim što ih je svaki dan sve manje, jer netko ubija ljude iz njihovih redova bez objašnjenja, janjičarima smeta Rustemino ponašanje, omalovažavanje i postavljanje njegovog brata Sinana na čelnu ratničku poziciju. Također smatraju da se ništa od ovog ne bi dogodilo da je princ Mustafa na vlasti… Ovakav rasplet situacije pogoduje Rutem-paši koji kuje osvetnički plan protiv princa prijestolonasljednika. Njegov prvi potez je pozvati sultana u vojni tabor. U međuvremenu, Ahmed-paša se pridružuje tajnom klubu Mustafinih pristaša, čiji je vođa Piri Reis, a potom se po prvi put sastaje sa sultanijom Fatmom, svojom budućom suprugom, dok Džihangir traži od majke i sestre odgovore zbog čega su se okomile na Mustafu. Iz Perzije napokon stiže pismo šaha Tahsmapa…


Sulejman veličanstveni 47 epizoda / 4 sezona

Princ Mustafa u lovu iz vida izgubi sina Mehmeta. Dok on i njegovi podanici traže dijete po šumi, u Sulejmanove ruke iznenada stiže pismo Tahmaspa upućeno Mustafi. Sultan je šokiran odgovorom perzijskog princa koji podržava Mustafu u svrgavanju Sulejmana s vlasti. Iako ga je Džihangir pokušao uvjeriti da netko postavlja klopku Mustafi, sultan odluči napokon stati na kraj uroti. Savjetovavši se s Ebusuud efendijom, sultan pozove Mustafu u vojni kamp nadomak Konje. Ako se princ ne odazove pozivu, svi će to protumačiti pobunom. Kako bi pomogli Mustafi u borbi protiv Hurem i njezinih podmuklih planova, Tašlidžali i Jastreb dogovore se da će zatražiti pomoć od janjičara i tisuća vojnika koji ga podupiru na putu do Konje. Uvjereni su da je došlo vrijeme da se dogode promjene na vlasti.



Sulejman veličanstveni 48 epizoda / 4 sezona
Svi dvorani šokirani su viješću da se Mustafa urotio protiv vlastitog oca. I dok većina njih ne sumnja u tu mogućnost, Džihangir i dalje želi zaštititi brata od moguće smrti smatrajući da je nevin. Hurem ga pokušava razuvjeriti da ona ne stoji iza klevetanja, već da je Mustafa uistinu izdajica, no mladi princ ne odustaje. I dok Jastreb i janjičari u vojnom kampu pripremaju teren za Mustafin dolazak, skrivajući se od Rustem-paše i njegovih ljudi, Mustafa se s tugom oprašta od Mihrunise i obitelji, predosjećajući da se možda više nikada neće vidjeti. Zabrinuta za sina, Mahidevran potraži pomoć od najboljih iscjelitelja u nadi da će njihove moći zaštititi Mustafu od smrti. Zbog toga mu kao poklon daje amajliju koja će ga zaštititi od zla. Tek što su se vjenčali, Ahmet-paša mora napustiti sultaniju Fatmu…


Sulejman veličanstveni 49 epizoda / 4 sezona
Sulejman se sprema na put prema Konji, u vojni kamp u kojem će dočekati Mustafu. Obojica se opraštaju od obitelji, a Mustafa predosjeća da svoju obitelj vidi posljednji put. I dok Rustem-paša prikuplja informacije o janjičarima i ostalim Mustafinim pristalicama, Mihrimah odjednom osjeća grižnju savjesti jer je bila dio Huremine zavjere, a Mustafa bi mogao poginuti zbog njenih djela. No, Hurem uvjerava svoju kćer da, bez obzira kako je postupila, cijela situacija može i drugačije završiti, odnosno da se iz Konje na dvor mogu vratiti mrtva tijela prinčeva Džihangira i Selima, te vladara Sulejmana ako se Mustafa uistinu pobuni protiv oca! Na putu prema Konji, Mustafa primi Sulejmanovu naredbu da se utabori izvan kampa i sam izađe pred sultana. Mustafa strahuje kome će Sulejman vjerovati – njemu ili Hureminim spletkama i lažima?


Sulejman veličanstveni 50 epizoda / 4 sezona
Bez obzira na odluku koju je Sulejman donio u vezi princa Mustafe, svi su uvjereni da više ništa neće biti kao ranije. Iako ga je Džihangir pokušao uvjeriti da ga Sulejman nema namjeru ubiti, Mustafa je još uvijek pun sumnji. Rano ujutro, prije nego što dospije u vojni kamp obučen u bijelo svečano vojno odijelo, Mustafa napiše pismo vladaru objašnjavajući mu da nikada ne bi digao pobunu protiv vlastitog oca. To pismo odluči zadržati kod sebe, ispod odore, tik pored srca. I dok u pratnji s tek četiri vojnika ulazi u Konju uz povike brojnih janjičara i pristalica, Sulejman ga već očekuje u svojem šatoru, baš kao i nekolicina ratnika u crnom skrivenih iza zavjesa. Kako ne bi prisustvovali obračunu oca i sina prijestolonasljednika, Sulejman naredi Selimu i Džihangiru da iznenada odu u lov…


Sulejman veličanstveni 51 epizoda / 4 sezona
Dok janjičari iznose beživotno tijelo princa Mustafe iz šatora, Sulejman pronađe pismo u kojem Mustafa podsjeća oca na obećanja koja su dali jedan drugome – princ je održao riječ i nije se bunio protiv oca, ali je sultan prevario sina i ubio ga. Učinio je ono što je rekao da nikada neće. Prije negoli pošalju Mustafino tijelo u Bursu, Tašlidžali i princ Džihangir mole se za dušu pokojnog princa zajedno s janjičarima, a Sulejman u samoći svog šatora pokušava dokučiti što se zapravo dogodilo. Odnosi među janjičarima u vojnom taboru se počinju komplicirati – traže se izdajice princa Mustafe, Jastreba i ostalih janjičara, a Rustem-pašu svi javno optužuju. Kako se janjičari ne bi pobunili, Sulejman smijeni Rustem-pašu, te postavi Ahmet-pašu za velikog vezira. Tužna vijest o smrti princa prestolonasljednika dospije do Mahidevran, Mihrunise i Mustafove djece u Amasji…


Sulejman veličanstveni 52 epizoda / 4 sezona
S obzirom da ga je sultan razriješio dužnosti, Rustem-paša se vraća u prijestolnicu i obavještava dvorane o Mustafinoj smrti. I dok Mihrimah oplakuje brata, Hurem još uvijek teško može povjerovati da se njezin dugogodišnji san ostvario. Sultanija je svjesna da je Rustem-paša bio usputna žrtva janjičara, no uvjerava ga da je došlo vrijeme da se napokon suprotstave neprijateljima. I dok u prijestolnici vlada nevjerica, potpuno shrvane sultanije Mahidevran i Mihrunisa s djecom odlaze u Bursu kako bi se dostojno oprostile od Mustafe. Gubitak brata potpuno je shrvao i Bajazida, pa mladi princ odluči otići u Bursu na pogreb, što Ahmet-paša nikako ne preporučuje jer se prijestolnicom šire glasine kako janjičari namjeravaju ubiti sultaniju Hurem, Rustem-pašu i sve prinčeve…


Sulejman veličanstveni 53 epizoda / 4 sezona
Žitelji Carigrada nezadovoljni su razvojem situacije u državi i izašli su na ulice po pravdu. Narod želi vidjeti Rustema mrtvog, pa ga Ahmet-paša savjetuje da, za svoje dobro, na neko vrijeme napusti Carigrad. Zbog straha od pobune i mogućeg upada u palaču, Rustem-paša traži način kako s obitelji potajice stići na sigurnije mjesto… Sultanije Mahidervan i Mihrunisa teško podnose sultanovo ignoriranje i odlazak iz Burse, a još više se boje za život Mustafinog sina Mehmeta, svjesne tradicije koja nalaže da se sva izdajnikova djeca moraju ubiti. Do Sulejmana stižu vijesti o Džihangirovom teškom zdravstvenom stanju. Mladog princa, koji ne jede i ne pije otkako je Mustafa preminuo, vojska pronalazi izvan vojnog kampa, u potpunom ludilu.


Sulejman veličanstveni 54 epizoda / 4 sezona
Iako su mnogi bili uvjereni da je mrtav, Jastreb je preživio atentat koji se dogodio za vrijeme Mustafine smrti! Život mu je spasio jedan seljak koji mu je previo rane, pa se sad vraća u osvetnički pohod. Njegova žrtva je Rustem-paša koji se s obitelji skriva na sigurnom mjestu. Mladi princ Džihangir u vojnom kampu trpi nepodnošljive bolove. Dvorski liječnici ne znaju sa sigurnošću zbog čega je princ oslabio, ali ostavljaju mogućnost da je savjest uzrok boli i kod sultana i kod princa – prvog muči što je ubio sina, a drugog što to nije uspio spriječiti. Sulejman će uzaludno pokušavati opravdati svoje odluke pred sinom. Za to vrijeme, Hurem se na dvoru bori s tjeskobom koja ju je obuzela nakon Mustafine smrti, a do Rustem-paše stiže vijest da po njega dolaze pobunjenici!


Sulejman veličanstveni 55 epizoda / 4 sezona
Princ Bajazid želi riješiti nesuglasice s pobunjenicima, no Ahmet-paša ne misli da je to dobar potez, bojeći se da bi princ mogao nastradati, a pobunjenici postati još gnjevniji. Dok princ uvjerava okupljen narod da i dvorani tuguju za Mustafom, kao i da nitko ne bi smio proturječiti Sulejmanovim naredbama, ma kakve god bile, Jastreb odluči nastaviti svoj plan osvete i pronaći Rustema. Princ Džihangir moli brata Selima da ga odveze u Carigrad jer više ne može podnijeti boravak u vojnom kampu, gdje će teško ozdraviti. Sulejman se protivi toj ideji tvrdeći da je došlo vrijeme da se sinovi naviknu na njegove naredbe. Međutim, sultanu će teško pasti Džihangirove sve češće halucinacije o živom Mustafi.


Sulejman veličanstveni 56 epizoda / 4 sezona
Iako ga njegovi podanici žele odvesti doktoru, Sulejman ne želi otići i pati u samoći. Proganja ga grižnja savjesti i boji se da će mu ostatak života proći u patnji. Za to vrijeme Hurem i Zumbul aga kreću ususret princu Selimu kako bi preuzeli Džihangira, Hureminog miljenika.


Sulejman veličanstveni 57 epizoda / 4 sezona
Nurbanu je ukradeno Bajazidovo pismo odnijela princu Selimu koji je, pročitavši ga, ostao šokiran. Odmah odluči sve reći sultaniji Hurem, no Nurbanu ga sprečava jer ima bolju ideju. Sultanija Hurem se zatvorila u odaje princa Džihangira i ne izlazi van.


Sulejman veličanstveni 58 epizoda / 4 sezona
Huridžihan iznenada dolazi u prijestolnicu, i to usred teškog razdoblja kroz koje prolazi sultanova obitelj. Tu je na poziv princa Bajazida ne znajući da su i nju i princa izigrali upravo Selim i njegova Nurbanu. Njihov cilj je oslabjeti Bajazida i nanijeti mu bol kad Sulejman sazna da se princ potajno oženio s Huridžihan. No nisu svjesni da je sultanija Fatma prezrela njihov plan. Naime, Fatma se boji da će Rustem pokušati vratiti sultanovo povjerenje, što bi moglo biti pogubno za njezinog supruga, velikog vezira Ahmet-pašu. Fatma vjeruje da Bajazid, nakon što uspješno uguši pobunu u Rumeliji, ima veće šanse postati nasljednik prijestolja, a s obzirom da se Selim udaljio od svoje obitelji, Fatma već smišlja plan kako ga uzeti pod svoj utjecaj i tako Hurem nanijeti bol. U međuvremenu, Jastreb okuplja ljude koji će mu pomoći smaknuti Rustema.


Sulejman veličanstveni 59 epizoda / 4 sezona
Neprijateljstvo između Selima i Bajazida već duže vrijeme ljuti Hurem pa sultanija pozove Nurbanu na red s obzirom da je dvoranima razotkrila istinu o braku princa Bajazida i Huridžihan. I dok Selimu odgovara taj razvoj situacije jer sada zna da se ne može osloniti na majčinu potporu, Rustem pokušava ohrabriti Bajazida da se izbori za svoj položaj u carstvu i krene u pohod, jer svakim danom broj pobunjenika u Rumeliji raste. Sulejman se u međuvremenu vraća u prijestolnicu…


Sulejman veličanstveni 60 epizoda / 4 sezona
Nakon žalovanja, Sulejman se vraća u prijestolnicu, ljut jer se Bajazid oglušio na njegove naredbe o gušenju pobune. Stoga sultan naredi Ahmet-paši da sam pod hitno utiša pobunjenike. Huridžihan je jedva dočekala sultanov povratak kući kako bi mu sama priznala da se udala za Bajazida. Međutim, Sulejman za njihov brak već za duže vrijeme, još od pohoda u Perziju… I Mihrimah pokušava utjecati na sultana kada je u pitanju Rustem-paša, pa moli oca da pomiluje njezinog supruga. Hoće li Sulejman poslušati kćer i oslobodit i Rustema krivnje? Za to vrijeme Bajazid uz Jastrebovu pomoć traži način kako smiriti pobunjenike, bez ijedne prolivene krvi.


Sulejman veličanstveni 61 epizoda / 4 sezona
bog širenja priča da se združio s pobunjenicima, princa Bajazida narod je proglasio izdajnikom i smjesta se mora vratiti u prijestolnicu. Hurem je uvjerena da je netko postavio zamku njezinom sinu, no još nije sigurna tko stoji iza nove obiteljske nesreće. Duboko razočaran novim Bajazidovim postupcima, Sulejman pozove oba sina na razgovor – želi da svi znaju kako je dugo godina razmišljao koji će ga sin naslijediti nakon smrti, a odluka je pala na Selima! Ova sultanova odluka produbila je vječni sukob dvojice braće, no još će veću strku napraviti glasine da je zapravo Selim pomagao pobunjenicima poslavši im novac, i to uz pomoć Ahmet-paše. Za to vrijeme, Rustem traži dokaze o Ahmet-pašinom utjecaju na Selima i preko državnih knjiga prihoda traži razloge neodobrenog povećanja poreza u egipatskim provincijama, u haremu se bez Hureminog znanja slavi Sulejmanova odluka o imenovanju Selima nasljednikom, dok samu Hurem razdire misao da će jednog dana morati stati iza jednog od svoja dva sina…


Sulejman veličanstveni 62 epizoda / 4 sezona
Bajazida uzruja činjenica da je Sulejman povjerovao priči kako je on stajao iza zavjere protiv Selima. Njegov stav podupre i Huridžihan, smatrajući da bi se Bajazid trebao suprotstaviti i otkriti dvoru Selimove spletke. Rustem potvrdi Hurem da je Selim uistinu sudjelovao u izdaji i dijelio zlato egipatskim pobunjenicima, no sultanija mu ne vjeruje… U međuvremenu, Sokolović saznaje da je sultanija Mahidevran bila ta koja je egipatskim pobunjenicima dijelila državnu imovinu, zbog čega je Sulejman odluči kazniti, a Huridžihan i Mihrimah se udružuju kako bi spasile princa Bajazida.


Sulejman veličanstveni 63 epizoda / 4 sezona
Hurem shvati kako je i sultanija Fatma pokušava nasamariti. Istovremeno, Sulejman poziva sina Bajazida sa svojom obitelji u svoje odaje kako bi se i sam uvjerio koliko su njegova djeca odrasla. Ujedno naredi Hurem da za Selimovog sina Murata organizira ceremoniju ulaska u svijet odraslih. Bajazid se svim silama trudi dokazati izdaju svoga brata, a Rustem ga podržava u tim nastojanjima, spreman zaprljati svoje ruke krvlju… Nešto kasnije, Sulejman u svoje odaje poziva svoja dva sina i Ahmet-pašu, govoreći im kako će jedan od njih večeras obući crni kaftan…


Sulejman veličanstveni 64 epizoda / 4 sezona
Hurem likuje pred sultanijom Fatmom zbog Ahmet-pašinog smaknuća i drago joj je što je Rustem-paša ponovo postavljen za velikog vezira. Dok Sulejman sanja princa Murata na prijestolju, na dvoru se rađa novi rat između supruga princa Bajazida i Selima. Huridžihan slučajno svjedoči romantičnom susretu Ganzafera i Nurbanu, a osvemu tome odluči reći sultanu. Od straha da joj ne odrube glavu, uzrujana Nurbanu udari Huridžihan po zatiljku, ne znajući da je u žaru borbe izgubila naušnicu. Zumbul-aga prima naredbu da hitno pronađe vlasnicu naušnice… Za to vrijeme, Hurem prizna sinu Bajazidu da će od sada stajati samo uz njega.


Sulejman veličanstveni 65 epizoda / 4 sezona
Dvorska služba okrenula je cijelu palaču kako bi pronašla napadača na sultaniju Huridžihan. Nurbanu je u panici jer ne može naći svoju naušnicu u odajama princa Selima, a kojeg pokušava uvjeriti kako ona nema veze s napadom na Bajazidovu ženu. Za to vrijeme, Huridžihan iznenada umire Bajazidu na rukama, dok u Huremine ruke dospiju obje Nurbanine naušnice! Iako se Nurbanu brani kako je sve bio nesretan slučaj, Hurem je želi baciti u tamnicu. Svi tješe Bajazida zbog smrti supruge, zbog čega Hurem popusti i spasi život sultaniji Nurbanu podmetnuvši naušnicu sultaniji Rani.


Sulejman veličanstveni 66 epizoda / 4 sezona
Gazanfer spasi Nurbanu od sigurne smrti! Selim se naljuti što je Gazanfer bez dozvole ušao u hamam i odluči ga izbaciti iz palače. Međutim, Nurbanu spasi Gazanfera uvjerivši Selima da iza atentata na nju zapravo stoji Hurem. Na Mihrimahinom tijelu pojavile su se rane nepoznatog uzroka. Kako bi pomogao sultaniji, Sokolović na dvor poziva španjolskog liječnika Pedra, dok sultaniju Fatmu iznenadi činjenica što je Hurem za glavnu rizničarku izabrala Gulfem!


Sulejman veličanstveni 67 epizoda / 4 sezona
Selimu u posjet dolazi Jasef Nasi, koji princa traži pomoć u oslobađanju njegove tete iz zarobljeništva u Veneciji. Dafne uspijeva zainteresirati Bajazida. Kako bi ispunila obećanje, Dafne obavijesti Selima o pismu koje je pronašla u Bajazidovoj sobi. Upravo će to pismo stvoriti još veću svađu među braćom! Hurem se svim silama trudi pronaći najbolji lijek za Mihrimahine neobjašnjive rane te čak sama odlazi k najboljoj vračari izvan Carigrada. Fatma će pokušati iskoristiti tu priliku za napad na Hurem!


Sulejman veličanstveni 68 epizoda / 4 sezona
Sulejman u Edirnu ugošćuje židovsku trgovkinju Graciju Mendez. Hurem jako zanima razlog zbog kojeg trgovkinja želi upoznati sultana, bojeći se da bi mogla izgubiti vladara. Čini se da joj Gracia ne zadaje jedine brige – Hurem ubrzo doznaje da su joj sinovi opet posvađani i strahuje da bi ovaj sukob mogao dovesti i do mrtvih!


Sulejman veličanstveni 69 epizoda / 4 sezona
Predosjećaj nije prevario Hurem – Nurbanina doušnica, Dafne, uspjela je otrovati Bajazida pomiješavši vrlo jak otrov u prinčevoj hrani. I dok se princ bori za život, Jastreb i Husein od Dafne doznaju tko je naručitelj Bajazidovog ubojstva. Jastreb odluči ubiti Dafne, no čim čuje da djevojka nosi Bajazidovo dijete, predomisli se. U međuvremenu, Mihrimah se zbližava s liječnikom Pedrom, a Rustem je bijesan od ljubomore jer svakodnevne Pedrove posjete smatra prijetnjom.


Sulejman veličanstveni 70 epizoda / 4 sezona
Zahvaljujući Sokoloviću, Mihrimah se sve češće viđa s mladim liječnikom Pedrom. Čak štoviše, da bi napakostio Rustemu, Sokolović zatraži odobrenje od sultana da postavi Pedra za glavnog Mihrimahinog liječnika. Rustem će poludjeti kad čuje što se događa njemu iza leđa! Istovremeno, sve bolesnija Hurem moli Bajazida da razgovorom riješi nesuglasice s bratom Selimom, koji, pak, razmišlja što učiniti s Nurbanu koja je naredila Bajazidovo ubojstvo.


Sulejman veličanstveni 71 epizoda / 4 sezona
Hurem osjeća da je bolest uzela maha, da joj je kraj blizu. Nakon što je iz prijestolnice otjerao bogatu trgovkinju, Sulejman se odluči vratiti supruzi kako bi otopio led među njima. Međutim, vijest o Hureminoj neizlječivoj bolesti, koju mu donosi Zumbul, duboko ga pogađa! Kako bi pomogao sultaniji, sultan poziva najbolje liječnike i iscjelitelje na svijetu, no Hurem i dalje uvjerava sve oko sebe da njezina bolest nije tako opasna, a Zumbula ponovno otjera s dvora. Mihrimah opet riskira sve kako bi se na javnom mjestu potajice našla s Pedrom.


Sulejman veličanstveni 72 epizoda / 4 sezona
Bajazid doznaje da mu brat opet sprema klopku! Selim je napisao pismo ocu u kojem je ocrnio Bajazida i objasnio što se sve događalo u posljednje vrijeme i tako pogazio riječ koju je dao majci Hurem. Za to vrijeme, Pedro čeka Mihrimah da mu se pridruži na brodu, nadajući se da je sultanija odlučila pobjeći s njim iz prijestolnice, Selim ne prestaje piti, a ponajbolji ljekari silno se trude izliječiti Hurem. Sulejman je zabrinut za svoju suprugu…


Sulejman veličanstveni 73 epizoda / 4 sezona
Hurem razgovara s Gulfem koja vodi pripreme za njezin i Sulejmanov odlazak u Bursu na liječenje. Obje se nadaju da će se pronaći lijek za njezinu bolest, iako Hurem predosjeća da je smrt blizu. Želja joj je posljednje dane provesti uz Sulejmana, bez svađa, smicalica i laži. U međuvremenu, lukava gospa Grazia pokušava zavesti Rustema nadajući se njegovoj pomoći, Selim i Bajazid kreću u novi međusobni rat, a Sulejman se priprema za ponovni susret s Mahidevran. Niti Hurem neće izbjeći susret s bivšim neprijateljem, no ovaj put sultanija će sve iznenaditi svojom odlukom!


Sulejman veličanstveni 74 epizoda / 4 sezona
Pri povratku Sulejmana i Hurem u prijestolnicu dočeka ih je uznemirena Mihrimah. Utučen Sulejman odluči pozvati sinove da mu se s obiteljima pridruže u palači, nadajući se da će Hurem tako lakše prebroditi bolest. Za to vrijeme, Hurem se ispriča Zumbulu što ga je otjerala iz palače te ga zamoli da joj otkrije gdje se nalazi Ibrahimov grob. Dafne prolazi kroz težak porod, a Selim nije zadovoljan što je Nurbanu još uvijek u njegovoj palači u Manisi. Huremino stanje se naočigled pogoršava!


Sulejman veličanstveni 75 epizoda / 4 sezona
Dok se Hurem moli na Ibrahimovom grobu, Selim priopći gospi Fahrije kako je poštedio Nurbanin život, a Bajazid oprosti Dafne sve grijehe jer želi da njegov sin raste uz oba roditelja. Ranjivu i teško bolesnu Hurem iznenadi vijest da je Mihrimah ponovo trudna, kao i posjet velike grupe građanki Carigrada koje se ispred palače mole za njezino zdravlje. Sulejman hitno poziva Bajazida i Selima da posjete prijestolnicu. Obojica su uvjereni da ih otac zove zbog posljednjeg sukoba.


Sulejman veličanstveni 76 epizoda / 4 sezona
Mihrimah objasni braći koliko je Hurem bolesna, te ih zamoli da u ime majčine ljubavi prestanu sa svađama. Nurbanu ponovo povrijedi Hurem pričama kako će upravo ona uskoro naslijediti sultanijine odaje. Ljuta zbog takvog ispada, Hurem naredi Fahriji da se pobrine da se Nurbanina želja nikada ne ostvari. I dok Sulejman provjerava kako napreduje gradnja velebne džamije koja nosi njegovo ime, Hurem zamoli Rustema da, nakon njezine smrti, čuva njezine sinove od Sulejmana, ali i jednog od drugog. Sulejman ispuni posljednju želju svojoj Hurem i na jednom mjestu okupi sve sultaniji drage ljude.


Sulejman veličanstveni 77 epizoda / 4 sezona
Život u sultanovoj palači kao da je stao nakon Huremine smrti. Tuga se osjeti na cijelom dvoru, a posebno kod Sulejmana i Huremine djece. Svi se pripremaju za posljednji ispraćaj velike sultanije. I dok djeca pate zbog smrti majke, koja je na njih itekako utjecala, na dvoru se rađa novi rat između Dafne i Nurbanu!


Sulejman veličanstveni 78 epizoda / 4 sezona
Mihrimah posumnja da se Rustem potajno sastaje s gospom Gracijom. Kako bi Rustemu pokazala koliko ju vrijeđa njegova prevara, Mihrimah odluči zastrašiti Graciju prijetnjom. Dok je još u palači, Selim iskoristi priliku i ispriča ocu sve o prošlim događanjima i Bajazidovom ponašanju. Iako je imao priliku da se obrani, Bajazid nailazi na veliku izdaju, ali i Sulejmanovu nezaboravnu kaznu! Izigrani Bajazid započinje s pripremama za pobunu, a njegov dosadašnji saveznik Rustem iznenada je prisiljen stati uz Selima. Mihrimah rađa….


Sulejman veličanstveni 79 epizoda / 4 sezona
Sulejman se napokon suočava s ambicijama i bijesom svojih sinova. Kada mu Selim kaže da je od brata, koji još uvijek ne može dokazati tko zapravo stoji iza atentata na njega, dobio otrovni kaftan crne boje, Sulejman odluči kazniti Bajazida najstrožom kaznom! Nakon što je s majkom Hurem izgubio najveću podršku, Bajazid nema drugog izbora nego pobuniti se protiv svoje obitelji. U međuvremenu, Nurbanu kreće u osvajanje harema, a Rustem mora smiriti napetosti između gospe Gracije i sultanije Mihrimah.


Sulejman veličanstveni 80 epizoda / 4 sezona
Rat između Selima i Bajazida tek započinje – oba brata okupljaju svoju vojsku! Sulejman teško prihvaća ovu situaciju i moli se da ne doživi još jedan gubitak voljene osobe. I dok Mihrimah pokušava utješiti Sulejmana riječima kako je Selim oduvijek pravio probleme oko sitnica, pa tako i oko ove svađe s Bajazidom, Nurbanu zbog Hureminog prstena uzburka harem do te mjere da će Selim zatražiti da se gospu Fahrije pošalje u tamnicu. Mihrimah odlazi u posjet bratu Bajazidu, nadajući se da bi ga mogla smiriti i nagovoriti da se vrati natrag u Amasiju.


Sulejman veličanstveni 81 epizoda / 4 sezona
Rustema zabrine što je Bajazid pristao vratiti se u Amasiju, ali nije prestao okupljati vojsku za napad na Selima. Rustem ujedno traži način na koji se pokajati što nije održao obećanje koje je dao sultaniji Hurem, da će životom štititi Bajazida. Jastreb javlja Bajazidu da je i Selim, predostrožnosti radi, okupio vojsku, ali ni približno moćnu kao Bajazid. Doznavši istinu, Sulejman pismom zatraži savjet Ebusud-efendije oko problema s Bajazidom, još jednim sinom koji će ga izdati.


Sulejman veličanstveni 82 epizoda / 4 sezona
Braća Selim i Bajazid susreću se na bojnom polju! Zahvaljujući Sulejmanovoj pomoći, vojske su se izjednačile. Sudionici sukoba prisjećaju je tog nemilog događaja… Bajazidova vojska imala je jaku volju za pobjedom, no sve je propalo kada su Jastrebove pristalice stale uz Selima. Otkrivši da ga je Rustem izdao, Bajazid krene u napad protiv brata! Međutim, Selimov sin Murat mijenja tijek borbe, ali i sudbinu Osmanskog carstva – svojom strijelom probada Bajazida! Jastreb spašava mladog princa od smrti…


Sulejman veličanstveni 83 epizoda / 4 sezona
Bajazid saznaje da su Sokolović i Selim krenuli u potragu za njim. Iako mu se snaga vratila, primoran je oprostiti se od obitelji i potražiti utočište u Erzerumu. Za to vrijeme, Rustem želi uhvatiti Jastreba živog, a Sulejman se iznenada sruši u svojim odajama. Gospa Gulfem i Ferhat na sultanovim nogama primijete osip, no sultan odbija prihvatiti bilo kakvu pomoć u liječenju. U Erzerum stiže Selim…


Sulejman veličanstveni 84 epizoda / 4 sezona
Mihrimah dozna da je Bajazid nekoliko puta pisao ocu, no ta pisma nikada nisu stigle do Sulejmana. Uskoro se nađe i s Jastrebom, koji je smiri vijestima kako je njezin brat Bajazid dobro, iako je utočište pronašao u Perziji. Međutim, Bajazid i dalje želi da se pravda provede, a izdajnici kazne, među kojima je i Mihrimahin suprug Rustem-paša. Svjesna da Selimovi doušnici sprječavaju bilo kakvu komunikaciju s Bajazidom, Dafne odluči poći za Perziju kako bi Bajazidu osobno prenijela vijesti o sultanovom pokušaju mirenja sa šahom.


Sulejman veličanstveni 85 epizoda / 4 sezona

Bajazid dozna da šah Tahmasp trguje njegovim životom, da je od Selima zatražio veliku otkupninu kako bi mu predao brata živog. I dok Bajazid razmišlja o ubojstvu šaha kao jedinom izlazu iz klopke, Selim pokušava skupiti novac za šaha. Pod Sulejmanovom naredbom u Perziju stiže i Husrev-paša kako bi pregovarao sa šahom, no Bajazid dvoji stoji li iza Husrev-paše još jedna Selimova zamka. Na sveopće iznenađenje članova divana, Sulejman postavi Ali-pašu za velikog vezira. Mihrimah razgovara s gospom Gulfem o očevom zdravlju. 


Sulejman veličanstveni 86 epizoda / 4 sezona
Nakon što svlada njegovu pobunjeničku vojsku, šah Tahmasp pozove Bajazida u svoje odaje. Došao je trenutak da Bajazid uzme sudbinu u svoje ruke i ubije šaha. Međutim, prinčev se plan izjalovi! Tahmaspova vojska odvede princa u tamnicu zajedno s djecom, dok Dafni dozvole da se uputi natrag kući u Amasju. Sulejman doznaje za nove Tahmaspove zahtjeve – žele li princa živog, traži dvostruko više novca i Bagdad. Za to vrijeme, Selim nastavlja prikupljati otkupninu za brata. 


Sulejman veličanstveni 87 epizoda / 4 sezona
Sulejmanovo zdravlje se pogoršalo, a bolovi u nogama postaju sve nesnošljiviji. Dok Bajazid broji neprospavane noći u tamnici, Selim kreće na put prema Perziji kako bi šahu predao zlato i novac. Husrev-paša prenosi šahu Sulejmanovu naredbu da ni pod kojim uvjetima neće pristati na njegove sulude zahtjeve, te da mu odmah preda Bajazida jer u protivnom naslućuje rat velikih razmjera! Međutim, šah je već predao Bajazida i njegovu djecu – Selimu! 


Sulejman veličanstveni 88 epizoda / 4 sezona
Pet godina nakon što je ubio vlastitog brata, Selim se vraća u prijestolnicu. Želi vidjeti oca, no Sulejmanovo je zdravlje sve lošije. Nakon svega što se dogodilo sultanovoj obitelji, gospa Gulfem iskoristi priliku i posjeti Sulejmana u njegovim odajama kako bi mu napokon rekla ono što žarko želi već godinama. Mihrimah je prisiljena razgovarati sa Selimom, iako već godinama izbjegava susret s njim, dok u prijestolnicu stižu Selimova i Nurbanina djeca, među kojima je sada već odrasli sin Murat. 


Sulejman veličanstveni 89 epizoda / 4 sezona
Selim je ponovno počeo piti i sve teže podnositi što je pogubio Bajazida. Nakon toliko godina, Mihrimah susreće Mahidevran. Obje su propatile zbog brojnih nepravednih smrti u obitelji, a još uvijek se nalaze na suprotnim stranama. Mahidevran smatra da sultan nikada ne bi pripao Selimu da je Sulejman ostao pravedan, dok se Mihrimah nikada neće okrenuti protiv oca… U međuvremenu, Sulejman naredi odlazak u novi pohod u srce Europe, onaj kojim će njegova vladavina doći kraju. Iako se jedva oslanja na noge, sultan se želi pridružiti svojoj vojsci. Mihrimah ga moli da još jednom razmisli o odlasku, no Sulejman ne odustaje od zamisli. 


Sulejman veličanstveni 90 epizoda / 4 sezona
Na putu prema utvrdi Siget Sulejman prima u posjet sina princa Žigmunda. Nitko osim njegovih najodanijih sluga ne zna za nesnošljive bolove koje jedva podnosi. Za to vrijeme u prijestolnici, Mihrimah govori Zumbul-agi da je čekala sultana nakon brojnih pohoda, ali osjeća da se s ovoga njezin otac neće vratiti. Ona odluči napustiti palaču, dok se Selim i Murat pripremaju za odlazak na bojište kako bi bili uz sultana. Na bojištu Sulejman drži posljednji govor svojim vojnicima. Nakon riječi ohrabrenja, odlazi natrag u šator iz kojeg neće izaći živ.  (sapunice)
KRAJ SERIJE                                                   
Noviji Stariji